2024. április. 23, kedd
Béla napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Képviselő-testületi ülés június végén

 
 
2017-07-05 10:15:29 |
 
 
Beszámoló a közalapítványok elmúlt évi tevékenységéről, intézkedések a hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályi változások miatt, pályázatok benyújtása és vita a reptéri majorral kapcsolatban. Üléseztek a képviselők június 29-én.


 


 

A 91 éves korában elhunyt Szondi István olimpiai bajnokra emlékeztek egy perces néma felállással az ülés elején. A sportoló Berettyóújfalu díszpolgára volt. Ugyancsak a napirendek előtt Muraközi István az önkormányzat nevében adott át aranydiplomát Kapornai Andrásné pedagógus részére. Ügyrendi javaslat is volt az ülésen. Három igen és hat tartózkodás mellett nem támogatta a képviselő-testület Szántai László büntetés-végrehajtási egészségügyi központtal kapcsolatos kérdések címmel kezdeményezett napirend felvételét. Egy levélből idézett a polgármester úgyszintén az egészségügyi intézmény kapcsán. Mint elhangzott ezt Dr. Tóth Tamásnak, a BVOP országos parancsnokának küldte el. Az abban leírtak szerint – a helyi népszavazás eredményének ismeretéig - nem áll módjában az állami tulajdonba adásról szóló megállapodást megkötni - jelentette ki a polgármester. Az önkormányzati tulajdonú közalapítványok elmúlt évi tevékenységeiről szóló beszámolókról is tárgyaltak. A város sportjáért tevékenykedő alapítvány kuratóriumi elnöke ezúttal is megköszönte a támogatók hozzájárulását, bár számuk egyre csökken – tette hozzá Kovács Zoltán. A képviselők mind a négy közalapítvány beszámolóját elfogadták. A köztemetők fenntartásával kapcsolatos finanszírozásról szóló előterjesztés szerint – mely ugyancsak napirenden volt - az önkormányzat ebben az évben 14 millió forint működési kiadást javasol, melyet a 2017. évi költségvetési rendeletébe beépít a szabad előirányzatai terhére. Dézsi Ferencné irodavezető tájékoztatása szerint a központi költségvetésről szóló törvény alapján a településeket támogatás illet meg, melynek összege a lakosságszám és a temetők nagyságától függ. Az előterjesztésben a Berettyóújfalura vonatkozó összeg szerepel finanszírozásként. Elhangzott, hogy a 2017. évi költségvetési beszámolóban jóváhagyott összeget csak a 2019. évben lehet bevételként realizálni. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályi változások miatt egy előterjesztőshez tartozó öt határozati javaslat is volt a testület előtt. Ahogy a dokumentumban is olvasható volt, megkezdődtek a regionális közszolgáltatás létrehozására irányuló integrációs folyamatok. „Ennek egyik eszköze”, hogy országszerte a 109 közszolgáltatóból jelenleg 19 rendelkezik megfelelőségi véleménnyel. A visszavonás miatt pedig, az önkormányzatoknak fel kell mondani a szerződést hat hónapos felmondási idővel.

Az ülésen elhangzott, hogy a felmondási idő alatt a közszolgáltató a hulladékgazdálkodási szolgáltatást változatlanul ellátja. A jövőre vonatkozóan pedig - a zökkenőmentesség érdekében - célszerű a megyében egyedül megfelelősségi nyilatkozattal rendelkező DHK Kft-vel közszolgáltatási szerződést kötni. Ehhez – tette hozzá a jegyző – célszerű üzletrészt vásárolni a cégben, így a tulajdonszerzést követően közbeszerzési eljárás nélkül hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést lehet kötni 2018. január 1-től. A határozatok között szerepelt még a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társuláshoz történő csatlakozás is. A 6,3 milliárd összköltségű kiemelt kormányzati pályázat célja a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtése és a hasznosítható hulladékok elkülönített kezelése a megye teljes területén. A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. továbbra is elláthatná a jelenleg végzett feladatait, csak már nem az önkormányzat, hanem a DHK Kft. szerződéses partnereként Ez fontos szempont volt a tárgyalások folyamán is – mondta a polgármester. Úgy fogalmazott, lényeges, hogy a Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenysége, az ott dolgozók munkahelye is biztosított legyen. A lakosok pedig várhatóan nem vesznek észre változást a szolgáltatásban. A képviselők végül az előterjesztéshez kapcsolódó valamennyi határozatot elfogadták. Döntöttek arról is, hogy a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde székhelye 2017. augusztus 1-től Orbán Balázs tér 1. számra változik. A Radnóti úti óvodaépület elkészültéig a Székhely Óvoda elhelyezése a nemrégen felújított „kórházi bölcsőde” épületében történik meg. Az új nevelési év már itt kezdődik meg.

Az Állami Számvevőszéknek a Herpály-Team Kft-nél folytatott ellenőrzése kapcsán elfogadott intézkedési tervben foglaltak végrehajtásáról két napirend is volt az ülésen. A most elfogadott távhőszolgáltatás mérésére alkalmas rendszerrel – mint elhangzott – minden pontja teljesült az ÁSZ elvárásainak. A cég középtávú stratégiai tervével is foglalkoztak a képviselők. Az egyes vállalkozási tevékenységek között kiemelten foglalkoztak a helyi autóbuszjárat indításával, mint a Kft. egyik lehetséges új tevékenységével. Ezt egyébként az augusztusi testületi-ülésen is napirendre tűzik. Szántai László azt mondta, régóta foglalkoznak a kérdéssel és a Herpály-Team Kft. által elkészíttetett elemzésből sem derül ki a Kft. álláspontja a buszjárat üzemeltetésével kapcsolatban. A képviselő elmondta azt is, hogy egy hasonló nagyságú városban ilyen tevékenységet végző vállalkozással tárgyalt a témában. Az eredmény egy irányadó előzetes árajánlat - melyet segítségképpen át is adott a polgármesternek – mely meglátása szerint segítség lehet abban, hogy augusztusban megtörténjen a pályázati kiírás.

Újabb három évre kötött közszolgáltatási szerződést az önkormányzat a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt-vel a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére. Támogatták a képviselők annak a pályázatnak a benyújtását, mely a Civil Udvar energiahatékonyságot növelő fejlesztését célozná meg, 100 %-os támogatási intenzitás mellett mintegy 35 millió forint összköltséggel.

Újra a képviselő-testület elé került egy tájékoztatás formájában a reptéri major egy részének önkormányzat számára történő megszerzési lehetősége. Az előterjesztés szerint a megközelíthetőséget megoldó utat is magába foglaló területet egy esetlege ingatlancserével lehetne megoldani. Krisztik János városi főépítész elmondta, hogy amennyiben a megszerzett területet gazdasági területként tudja hasznosítani az önkormányzat, akkor abban az esetben előnyös lehet a telekcsere. Azonban – tette hozzá – ehhez hatósági jóváhagyás szükséges. Szántai László meggyőződése szerint a szóban forgó 0490/1-es helyrajzi számú ingatlant nem kellene megbontani, és a hónapok óta húzódó ügy megoldására egy eseti bizottság felállítását javasolta. Muraközi István polgármester leszögezte, hogy nem csökkenne a terület, hiszen a telek déli részén elcserélt rész hasonló, vagy - besorolása okán – kisebb, mint az így megszerzett kb. 4 hektár. A hosszas vitát követően a polgármester végül levette napirendről az előterjesztést.

A munkaerő foglalkoztatásának javulása várható attól a pályázattól, melyhez Berettyóújfalu is csatlakozik konzorciumi partnerként, Derecske, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal részvételével. A „Helyi foglalkoztatási együttműködések” című TOP-os pályázat 100 %-os támogatású és várhatóan több száz millió forint fordítható a térségben e célra.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS