2024. április. 19, péntek
Emma napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Nagyváradi gálaest és díjátadó

 
 
2019-01-28 09:41:12 |
 
 
A nagyváradi gálaesten a már hagyományossá vált díjak átadása mellett idén zenés vígjátékkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Szigligeti Színházban.


 


 

A január 22-ei alkalmon ünnepi beszédet elsőként Szili Katalin mondott. A miniszterelnöki megbízott, a programsorozat fővédnöke köszöntőjében kiemelte: bár nem piros betűs ünnep a magyar kultúra napja, viszont egy olyan felkiáltójel, ami arra figyelmeztet bennünket, hogy vannak saját értékeink.

Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnöke, Cseke Attila egy Krúdy Gyula idézettel kezdte ünnepi gondolatait.

A szenátor hozzátette: amellett, hogy értéket teremtünk, feladatunk, hogy tegyünk egymásért és mindenkiért.

Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár beszédében elmondta: Nagyvárad sokat adott családjának, a Szigligeti Színház pedig sokat adott a magyar kultúrának.

Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezete 2002 óta adja át a már hagyományosnak mondható Magyar Kultúráért díjakat azoknak, akik az elmúlt évben vagy években kiemelkedően hozzájárultak a magyar kultúra tovább éltetéséhez, gazdagításához. Emlékplakettet vehetett át Bagi Tünde és Struber Éva, a nagyszalontai Toldi Néptánccsoport vezetői, az érkörtvélyesi Tóth Imre Zoltán és felesége, Tóth Tünde, akik többek között a helyi falumúzeum létrehozói, valamint Kőrösi Mária szalárdi tanítónő, a Pitypang Néptánccsoport alapítója.

Magyar Kultúráért díjat a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a Festum Varadinum és az azt szervező Varadinum Kulturális Alapítvány, illetve Sütő Szabolcs és Sütő Judit érmihályfalvi táncos-koreográfus házaspár kapott.

Az életműdíjat ebben az évben Nagy Béla, a nagyváradi színház volt irodalmi titkára, újságíró, több kötet szerzője vehette át.

A gálaesten hetedik alkalommal adták át a Jakobovits Miklós-díjat, mellyel emléket állítanak a festőművésznek, a Bihar megyei RMDSZ alapító tagjának. Az elismerést idén Hegedűs Ferenc kézdivásárhelyi vállalkozó, mecénás, a Kosztándi Galéria alapítója kapta meg.

Az ünnepi alkalmon került sor a nagyváradi iskoláknak szóló Himnusz-klub elnevezésű pályázat eredményhirdetésére. A tavalyi esztendőben útjára indított versenyen a diákok kisfilmeket készítettek nemzeti imánkhoz. Végül két kategóriában hirdettek győzteseket.

A gálaest a Magyar Színházi Szövetség MAFESZT címet viselő fesztiváljának első nagyszínpadi műsorával ért véget. A megjelentek „A kaktusz virága” című zenés vígjátékot tekintették meg a Csíki Játékszín előadásában.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS