2024. április. 20, szombat
Konrád, Tivadar napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Heves viták és több mint 20 napirend a képviselő-testületi ülésen

 
 
2019-02-06 09:12:12 |
 
 
A polgármesteri hivatal és a városgazda elmúlt évről szóló beszámolója, önálló képviselői beadványok, új szolgáltatással bővülnek a Herpály-Team Kft. tevékenységei, a „Berettyóújfalu, az én városom” című pályázat kiírása. Napirendek az év első hónapjának utolsó napján megtartott képviselő-testületi ülésen.


 


 

A berettyóújfalui családok, gyermekek egészségük megőrzése, gyógyítása érdekében sok évtizeden keresztül végzett munkának az elismerését és köszönetét fejezte ki Muraközi István az ülés elején Dr. Mitrán Mónika házi gyermekorvos és Varga Zsigmondné Szabó Katalin nyugdíjba vonult szakasszisztens részére.

Gál László képviselő egyik önálló indítványának napirendről levételét kezdeményezte a polgármester ügyrendi javaslatként. Megítélése szerint az előterjesztésben leírtak okafogyottá váltak, ugyanis mindkét önkormányzati tulajdonú cég (Herpály-Team Kft. és a BERÉPO Nonprofit Kft.) nyilatkozott arról, hogy nem kíván élni a munka törvénykönyv legutóbbi módosításával, mely lehetőséget ad az évi 400 órás túlmunkára. A képviselői indítvány pedig pont erre utasította volna a cég vezetőit. A képviselők többsége támogatta a napirendről levételt.

A Herpály-Team Kft. – képviselői indítványra – elkészítette a berettyóújfaluiak számára nyújtott új kiskerti, udvari karbantartásokra, gondozásra vonatkozó tevékenységének árkalkulációját, tájékoztatóját.

Hosszasan tárgyaltak a városgazda 2018. évi beszámolójáról szóló napirend kapcsán a jelenlévők. Az az ülésen is elhangzott és a beszámolóban is olvasható, hogy Mazács Ferenc munkája sokrétű, a városgazdai teendők mellet a helyi polgárőrség elnöke is, így sok teendője akad a városban. A dokumentumból kiderült, hogy az elmúlt év statisztikai adatai alapján tíz megkeresésből 9 esetben eredményesen tudta lezárni az ügyet. Képviselői kérdés érkezett a beszámolóban is olvasható, a Csendes Temető szomszédságában lévő birtokról a sírhelyek közé kóborló és ott károkat okozó állatokról.

A városban, főleg csütörtöki és szombati napokon a piac környékén tapasztalható szabálytalan parkolás és ennek megoldása is szóba került a napirend kapcsán. Ebben a témában polgárőrként a rendőrséggel együttműködve sok alkalommal tett intézkedést a városgazda. Most a hangsúly azon van, hogy ezt megelőzzék, és a szabálytalanul parkolni szándékozó autósokat felszólítják – mondta Mazács Ferenc. Az is felmerült az ülésen, hogy egy fő kevés ezekre a munkákra, többen hatékonyabban tudnák elvégezni a feladatokat.

 

Hagymási Gyula emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb bejelentés, megkeresés a közúttal, járdával, gyomtalanítással, zöld terület elhanyagolásával kapcsolatban érkezett a beszámoló szerint.

A vita végén abban egyetértettek a jelenlévők, hogy egy olyan rendszert kell kialakítani a jövőben, amely hatékonyan tudja elvégezni ezeket a feladatokat.

Az építési szabályok által előírt számú gépjármű parkolóhelyek - 2005 óta változatlan - megváltási díját a jelenlegi 125.000 Ft-ról 1 millió forintra emelte a képviselő-testület, az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az utóbbi időben egyre több helyen épülnek társasházak, üzletek, ugyanakkor a kiszolgálásukhoz szükséges közterületi parkolók száma alig bővül. Jelenleg ugyanis olcsóbb megváltani egy parkolót, mint megépíteni.

A Berettyóújfalui Polgármesteri Hivatal 2018. évi munkájáról 37 oldalas dokumentum számolt be a testületnek. Hozzászólásában Hagymási Gyula az elmúlt hetekben tapasztalt nem megfelelő hó eltakarítást vetette fel.

Berettyóújfalu, az én városom címmel pályázatot hirdet a város, mellyel a városunkhoz valamilyen módon kötődő magánszemélyeket és közösségeket szólítják meg.

Szolgáltató Önkormányzat Díjra pályázik a város. Ezt olyan önkormányzatok nyerhetik el, melyek kötelező, vagy önként vállalt feladataikat szolgáltató szemléletben, példamutató jó gyakorlatok által hajtják végre.

Ugyancsak pályázatot nyújt be az önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására, melynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása, a településeken elhagyott hulladék elszállítása és kezelése. Az első körben a Hétvezér utca végén lévő lerakó megszűntetésére kér támogatást a város.

A decemberi testületi ülés napirendjéről visszavont, egy Tóth Árpád utcai ingatlan adásvételéhez kapcsolódó elővásárlási jogra vonatkozó ügyvédi megkeresés most újra a képviselők előtt volt. A jogi képviselő az adásvétel körülményeit tisztázta, így a tulajdonosok jogszerűen jártak el, amikor az adásvételi szerződés megkötését megelőzően nyilatkozatot kértek az önkormányzattól az elővásárlási jogával kapcsolatban. A képviselők ezt figyelembe véve lemondtak az elővásárlási jogról.

Nyertes az a projekt, melyet a régiók közötti közös, román-magyar programok finanszírozására létrejövő pályázat keretében Margita testvérvárosunkkal közösen nyújtott be az önkormányzat. A tervezett projekt Berettyóújfalu központjában a piac területén valósul meg 930 ezer Euró összköltséggel, 5 %-os önrész mellett. A piac területén kialakítanának egy képzési helyet a hozzá kapcsolódó vizesblokkal, valamint a piac működéséhez szükséges irodák elhelyezésével. Az épületben őstermelőknek és egyéb mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásoknak nyílna lehetőség képzések és előadások megtartására. A képzési hely kiállító helyként is funkcionálna. A projekt részeként megtörténne a kültéri elárusító helyek felújítása.

Gál László képviselői beadványa „2020 Trianon Emlékévvé nyilvánítása Berettyóújfaluban" címmel volt a testület előtt. Az emlékév előkészítése és a programok koordinálása érdekében egy emlékbizottság létrehozását is kérte a képviselő, mely grémium összeállítja az eseményeket és azok költségvetését. Az előterjesztést támogatták a képviselők.

Ugyancsak Gál László képviselő nyújtotta be azt az önálló határozati javaslatot, mely szerint az önkormányzat által kiépített parkoló, parkolóórákkal ellátott területén újra kerüljön bevezetésre a fizetős parkolás, és erről 2019. május 31-ig alkosson rendeletet is a testület.

A képviselők hosszasan tárgyaltak a megnövekedett gépjárművek miatt a belvárosban sokszor kaotikus parkolási helyzetről, de abban az előterjesztő kivételével mindenki egyetértett, hogy semmilyen módon nem a fizető parkolási rendszer újra bevezetése a megoldás a helyzet kezelésére. Az előterjesztést egy igen és tíz nem szavazat mellett elvetette a testület.

Az ülés végén tájékoztatást kaptak a képviselők a téli rezsicsökkentés kapcsán a tüzelőanyag utalványok felhasználásáról.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS