2024. április. 16, kedd
Csongor napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Koncertek és folk kavalkád a főtéren

 
 
2019-08-28 13:06:43 |
 
 
Főutcai parádéval folytatódott a Szent István-napi rendezvények sora augusztus 19-én. A városban tánccsoportok és hagyományőrző egyesületek vonultak fel, akik a több állomásos útvonalon különböző produkciókat adtak elő.


 


 

A Szent István teret elsőként az ASD Tempesta olasz zászlóforgató csoport foglalta el. A 2012-ben alakult, Noaléből érkezett együttes tagjai ma is az általuk képviselt városnegyed viseletében és színeiben pompáznak. A reneszánsz hagyományokat modern koreográfiával ötvözik, bemutatójuk látványos, melyet harsona- és dobszó kísér.
A IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztiválon résztvevő csoportok közös flashmobbal is készültek erre a napra, több mint százan táncoltak egyszerre a főtéren.
A színpadi produkciók sorát a Palya Bea Trió koncertje nyitotta. Az Artisjus-díjas előadó elismert énekes, dalszerző és író. Magyar, cigány, illetve bolgár népzenén nevelkedett, később más, leginkább a szefárd és indiai népek dalairól is tanult. Főként saját szerzeményeit énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk.
A Palya Bea Trió koncertjét követően igazi folk kavalkádot láthatott a közönség, a nemzetközi néptáncfesztivál csoportjai léptek színpadra. A sort a 2009-ben alakult Bajnóca Néptánc Egyesület nyitotta, amely több csoportra tagolódik. Az együttes célja, hogy bemutassa és népszerűsítse hazánk, valamint a Kárpát-medence gazdag népi kultúráját, táncait. A Bajnócásokat a Flaska Banda kísérte.
A „Kyiv-Polit” néptánccsoport egy 2017-ben Ukrajnában újraalakult együttes, amely ukrán hagyományon alapuló néptáncot, valamint jellegzetes, helyi népviseleteket mutat be. A jelenleg több mint ötven amatőr tagot számláló csoport repertoárja közel harminc táncból áll.
Az Udruga Zdenčina 1562 egyesületet 2011-ben hozták létre a népi örökség és gazdag népviseletek megőrzésének céljából. A horvátországi Klinca Sela település hagyományait mutatják be, valamint Pokuplja és Posavina régiók népdalait, néptáncait.
A Ballet Szenegál szenegáli, illetve guinai táncosokból és zenészekből áll, a társulatból többen gyermekkoruk óta muzsikálnak. A csoport egyedülálló, hiszen több olyan programot, nyugat-afrikai népcsoport koreográfiáját mutatják be, amit a világon csak nagyon kevesen. A produkciók során rendkívül látványos öltözetekben számos hangszert szólaltatnak meg.
Az Észak-Ciprusról érkezett Degirmelik Kulturális és Művészeti Egyesület néptáncegyüttesét 1985-ben alapították. Céljuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a néptánc hagyományok megőrzésére, továbbadására, ezzel próbálva megvédeni és felvértezni őket a modern kor kihívásaira.
A csoportok előadása után a fesztiváldíj mellett több különdíjat is átadtak. A háromtagú zsűri különdíját a Bajnóca Néptánc Egyesület, a közönségdíjat Horvátország, Berettyóújfalu Város különdíját Ukrajna, a szervezők különdíját Szenegál együttese vehette át. A negyedik alkalommal megrendezett néptáncfesztivált az észak-ciprusi egyesület nyerte meg. Bak Istvánnét arról kérdeztük, milyennek értékelte a zsűri a fellépő csoportokat.
 
A folytatásban az eMeRTon-díjas énekes, Bereczki Zoltán másfél órán keresztül szórakoztatta a közönséget. A zenei producert és színészt – fellépése előtt – egyebek mellett arról kérdeztük, milyen dalokat hozott magával Berettyóújfaluba.
Az augusztus 19-i napot ezúttal is tűzijáték zárta.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS