2024. április. 20, szombat
Konrád, Tivadar napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
A ciklus utolsó képviselő-testületi ülése

 
 
2019-09-17 07:38:04 |
 
 
Szeptember 12-én tartották a 2014-2019-es önkormányzati ciklus utolsó képviselő-testületi ülését. Tárgyaltak a város pénzügyi helyzetéről, és az elmúlt évek gazdasági programjának végrehajtásáról is.


 


 

Az ülés köszönetnyilvánítással kezdődött. Muraközi István egy órát adott át jelképes ajándékként azon képviselőknek, akik nem indulnak újra a képviselői mandátum megszerzéséért. A testületben végzett munkájáért Szabó Katalinnak, Oláh Lajosnak és Balázs Józsefnek mondott köszönetet.
 
Az önkormányzat pénzügyi helyzetéről szóló beszámoló nyitotta a napirendek sorát. Az eltelt öt év financiális összefoglalója 13 oldalon mutatta be felsorolásszerűen, táblázatokban szemléltetve a bevételeket és a hozzá tartozó kiadásokat. Dézsi Ferencné pénzügyi irodavezető kiemelte, a jelenleg futó 18 pályázat nagyban meghatározza a város pénzügyi helyzetét.   
 
Muraközi István az elmúlt öt év kapcsán a város adósságállományának folyamatos csökkenése, adóbevételeinek növekedése mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy 60 napon túli tartozása nincs az önkormányzatnak. 
 
Hozzátette, az elmúlt öt év fejlesztéseinek, beruházásainak csak a felsorolása öt oldalt vesz igénybe. 
 
Hagymási Gyula szerint a jövőben is tartani kell ezeket a stabil számokat, hangsúlyt helyezve a minél kisebb adósságvállalásra. Félő ugyanis, hogy az elkövetkezendő pályázatok esetében nő az önerő mértéke, melyet hitelek nélkül nehéz lesz előteremteni – tette hozzá.
 
A pénzügyi helyzetről szóló beszámolót végül egy tartózkodás mellett fogadták el. Az önkormányzat 2015-től 
2018-ig terjedő időszakra vonatkozó gazdasági programjának végrehajtásáról is olvashattak beszámolót. Véleménye ismertetésekor Szántai László, aki nemmel szavazott az elfogadáskor, arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben a fejlesztések helyszíneként ne csak a város központi területeit részesítsék előnyben. 
 
A képviselő emellett említést tett a város közterületeinek, csapadékvíz elvezető hálózatának nem megfelelő állapotáról is.
 
Sok a sikeres fejlesztés a településen – mondta Hagymási Gyula. Szerinte azonban még jobb minőségben szolgálhatná a lakosokat, ha a döntés előtt, az előkészítés folyamán bevonásra kerültek volna a képviselők.
 
Utolsó napirendként döntöttek arról a képviselők, hogy újra csatlakozik a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, vagy felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer jövő évi fordulójához. A pályázatokat 2019. november 5-ig lehet beküldeni. A napirendek után szó volt a ciklus záró testületi ülésén a „Zöld város” program jelenleg is zajló kivitelezési munkái kapcsán az október 31-i befejezési határidőről. Mint elhangzott, eddig olyan jelzés nem érkezett, hogy ezt ne tudná tartani a kivitelezést végző vállalkozás.
 
A ciklus utolsó ülésén érezhető volt több hozzászólásban és reakcióban a kampányidőszak hangulata is. Hagymási Gyula egy internetes közösségi oldalon az őt ért támadásokról és méltatlan minősítésről beszélt a róla megjelent posztok kapcsán, a polgármesternek címzett érzelmektől sem mentes hozzászólásában. Muraközi István kérdésünkre elmondta, az ülésen szerinte észérvekkel, racionális vitákat már nehéz ebben az időszakban lefolytatni. 
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS