2024. április. 16, kedd
Csongor napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Gálaest a magyar kultúra ünnepén

 
 
2020-01-28 13:43:27 |
 
 
Huszadik alkalommal ünnepelte Berettyóújfalu Nagyváraddal közösen a magyar kultúra napját. Ehhez a nem mindennapi kezdeményezéshez csatlakozott öt esztendeje Debrecen és Margitta is.


 


 

A január 21-ei gálaesten Biró Rozália úgy fogalmazott, kultúránk nemcsak nagyjaink csillogásából, eredményeiből és ránk hagyott értékeiből áll, hanem azokból az apró gyöngyszemekből, amelyet valamennyien letettek a múltban nemzetünk asztalára. A Bihar megyei parlamenti képviselő arról is szólt, mit kell tennünk, ha méltók szeretnénk lenni nagyjainkhoz.
 
„Nekünk, magyaroknak évezredes gyökereink, hagyományaink, szellemi és tárgyi értékeink vannak” – kezdte gondolatait Demian Zsolt. Az RMDSZ Margitta körzeti szervezetének elnöke úgy véli: kultúránk bármelyik szeletét, ha feltárjuk, megszámlálhatatlan és megunhatatlan.
 
Városunk polgármestere, Muraközi István egy Klebelsberg Kunó idézettel nyitotta ünnepi köszöntőjét.
 
A magyar kultúra napja alkalmából Berettyóújfalu Képviselő-testülete háromévente ítéli oda az Erdélyi Gábor-díjat. A kitüntetés annak a személynek adományozható, aki tevékenységével a város kulturális életét gazdagította, vagy a közművelődés területén szolgálta, szolgálja az itt élőket. A díjat ebben az évben Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője vehette át.
 
Az Erdélyi Gábor-díjas Lisztes Évával – aki nagy örömmel fogadta az elismerést – másnap beszélgettünk kitüntetéséről.
 
Lisztes Évát arról is kérdeztük, a város kulturális és közösségi életében végzett kiemelkedő tevékenységei közül melyikre a legbüszkébb.
 
Berettyóújfalu egy másik fontos jubileumot is ünnepel idén, hisz 100 évvel ezelőtt született az egykori pedagógus Erdélyi Gábor. A gálaest kulturális műsorszámait az ő munkájának adózva állították össze. Színpadra lépett az Ifjúsági Fúvószenekar, Tóth Gyula, Erdélyi Gábor egykori tanítványa, a Debreceni Egyetem Monteverdi Énekkara, valamint Kokas Károly és Kokas Erzsébet, akik Tiszapéterfalváról érkeztek.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS