2020. november. 30, hétfő
András, Andor napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
100 évvel ezelőtt írták alá a trianoni békeszerződést

 
 
2020-06-11 11:25:22 |
 
 
A trianoni békeszerződés aláírásának eredeti időpontjában, 16 óra 32 perckor szerte a Kárpát-medencében megszólaltak a templomok harangjai, a nemzeti lobogók félárbócra engedve emlékeztettek a 100 évvel ezelőtti eseményekre.


 


 

Így történt ez Berettyóújfaluban is, a harangozást követően a Himnusz csendült fel a város főterén kezdődött megemlékezésen.
 
Muraközi István köszöntőjében elsőként Gróf Apponyi Albert védőbeszédéből idézett, miszerint: „Mégis, ha Magyarország abba a helyzetbe állíttatnék, hogy választania kellene ennek a békének az elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg”.
 
Városunk polgármesterének beszéde után a Bajnóca Néptánc Egyesület tagjainak előadásában a helyi gyűjtések alapján Berettyóújfalu környéki népdalokból és táncokból készült összeállítást láthatta a főtérre kilátogató közönség.
 
Az emléknap az egykori Vármegyeházán folytatódott, ahol Fráter László egykori alispán emléktáblájánál a megemlékezés koszorúit helyezték el.
 
„Emlékezz és emlékeztess!” – ez a berettyóújfalui Trianon Emlékbizottság jelmondata, amely mindenki számára jelzi, a 100 éve történt eseményeken változtatni nem tudunk, de kötelességünk arról beszélni és emlékezni.
 
A „… 100 évvel Trianon után – Él Bihar, élteti szent hite!” című kisfilmet június 4-én mutatták be a művelődési házban. A közel hetven perces dokumentumfilmmel a berettyóújfalui Trianon Emlékbizottság a trianoni döntésnek, és a döntés következményeként kialakuló megváltozott világnak kíván emléket állítani.
A megemlékezés a művelődési ház udvarán tartott emléktűz-gyújtással ért véget.
 


 
Címkék: 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás: 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

Eseménynaptár
ESEMÉNYNAPTÁR                                                                 

 <<   2020 november   >> 
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS