2024. április. 18, csütörtök
Andrea napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Négy hónap után ülésezett a város képviselő-testülete

 
 
2020-07-03 10:57:01 |
 
 
Február 27-e óta nem tartott testületi ülést a város önkormányzata a koronavírus járvány okán elrendelt országos veszélyhelyzet miatt. 119 nap után június 25-én tartotta Berettyóújfalu Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ülését, melyen 16 napirend várt megtárgyalásra.


 


 

Az ülés elején az önkormányzat júniusban tragikus hirtelenséggel elhunyt egyik legrégebbi munkatársára és egy korábbi képviselőre emlékeztek, aki május 10-én hunyt el.
 
Tóth Sándor pedagógus részére a 60 éve szerzett diplomája alapján a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Gyémántoklevelet adományozott. Ennek átadására is az ülésen került sor. Az elismerő oklevél mellé a város ajándékát, Magyar Zita fazekas népi iparművész - keramikus alkotását is átadta a polgármester.
 
A polgármesteri jelentésben kaptak tájékoztatót a képviselők a veszélyhelyzet alatt meghozott intézkedésekről, döntésekről. 
 
A Platinum Hajdú-Bihar Megyei temetkezési Vállalat elmúlt évről szóló beszámolójának tárgyalásával folytatódott az ülés. Az 57 önkormányzat tulajdonában lévő vállalkozás vezetője az ülésen elmondta, 2019-ben csökkentek a temető üzemeltetéshez kapcsolódó bevételek. Kari Irén arról beszélt, költségeik jelentős részét a munkabérek emelkedése jelenti. Mint elhangzott, a cég azonban nem veszteséges, mert a szolgáltatás nyereséges ágazat és ebből finanszírozzák a hiányt. A napirend kapcsán több kérdés is elhangzott, szóba hozva a temetők állapotát, karbantartását.
 
Vitányi Ferenc képviselő a Téglaparti temető ravatalozójának felújítását kérte a jövőbeni fejlesztések között. Ez már egy régi terv – mondta a polgármester – de pályázati forrás erre eddig nem volt.
A Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde intézményvezetői pályázatának elbírálása is szerepelt a napirendek között. A benyújtási határidőig egyedül a jelenlegi intézményvezető, Tóth Klára pályázata érkezett be az önkormányzathoz. Ő a testületi ülésen elmondta, szülei nyugdíjas pedagógusok, lánya is ezt a pályát választotta, mely egy nagyon szép hivatás.
 
Nagy Istvánné szakmai szempontból elismerően szólt az intézményvezető eddigi munkájáról, azonban hozzátette, szülők és tagintézményben dolgozók is megkeresték, mert véleményük szerint velük szemben több esetben nem volt kompromisszum kész. A képviselő kérte, hogy ezekben az esetekben gondosabban és humánusabban járjon el a jövőben. A konstruktív munkára Nagy István képviselő is felhívta a vezető figyelmét.
 
A napirendhez hozzászólásokban szó volt a Rákóczi Tagóvodában elkezdődő szegregációról, a gyermekek óvodás korban kezdődő digitális eszközök ismeretének fejlesztéséről, a hátrányok leküzdéséről, a tehetséggondozásról is. A képviselők végül titkos szavazáson tíz igen és egy tartózkodás mellett támogatták, hogy Tóth Klára legyen az intézmény vezetője a következő öt évben is.
Döntöttek arról is, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde Rákóczi Tagóvodájának fejlesztésére. Sikeresség esetén megtörténne a meglévő óvoda épület nyílászáró cseréje, valamint utólagos hőszigetelése. A projekt összköltsége 40 millió forint, 25 %-os önerővel.
Elfogadták a jelenlévők a 2013-ban megalakult Berettyóújfalui Települési Értéktár Bizottságban történt személyi változásokat. A szakmai testület feladata többek között a települési szintű értékek megadott rendszerbe történő állítása és összegyűjtése. 
A tavalyi év pénzügyi zárását jelentő 2019. évi zárszámadási rendelet elfogadása is szerepelt a napirendek között. 
 
A rendeletet végül 11 igen szavazattal fogadták el a képviselők. 
Előterjesztést olvashattak Berettyóújfalu város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálatáról is. Az öt évre vonatkozó tervet két évente vizsgálja felül a testület.
 
Az ülés végén két képviselői kérdés is érkezett az utóbbi napokban lehullt jelentős mennyiségű csapadék által okozott gondokkal kapcsolatban. Ez a csapadékvíz elvezető rendszer mellett sajnálatos módon a szennyvízhálózatot is megterhelte. A testület tagjai hosszasan tárgyaltak a témában.
 
Demény Zsolt részletesen ismertette a belvízelvezetés helyzetét, kitérve a rendszer valamennyi elemére. A Hajdúkerületi és Bihari Viziközmű Szolgáltató Zrt. tájékoztatójából pedig az is kiderült, hogy becslésük szerint a település ingatlanjainak 25-30%-ának csapadékvízelvezetése szabálytalanul és jogellenesen van rákötve a szennyvízelvezető rendszerre. A dokumentum szerint 2019-ben a tisztitóba érkező napi átlagos szennyvíz mennyiség 1936 köbméter volt, most a csapadékos napokban ez elérte az 5000 köbmétert.
 
A városban zajló internethálózat fejlesztés is téma volt az ülés végén.  A munkavégzéssel kapcsolatban több lakossági panaszt tolmácsoltak a képviselők. Ezek nagyrészt az új oszlopok elhelyezésére, illetve a helyreállítási munkákra vonatkoztak. Ezzel kapcsolatban az önkormányzat megkereste a kivitelezést végző céget, melynek válaszát a polgármester olvasta fel.  
 
A kérdéseket követően elhangzott, hogy a testület soron következő ülését várhatóan szeptember elején tartja.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS