2020. november. 29, vasárnap
Taksony napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Döntések az októberi képviselő-testületi ülésen

 
 
2020-11-06 09:08:43 |
 
 
Tizennyolc napirend várt megtárgyalásra az október 29-i képviselő-testületi ülésen, közöttük alapítványi beszámolók, rendeletalkotás és pályázat benyújtása.


 


 

Az ülés elején Bónácz János mondott köszönetet a Berettyó parton megrongált zöld pihenőpont helyreállítását ingyenesen elvégző Fodor Zsoltnak. 
 
A négy városi közalapítvány elmúlt évi tevékenységeiről szóló beszámolóit fogadták el a képviselők. A napirend kapcsán szó volt az alapítványok bevételeiről, a felajánlásokról. Mint elhangzott, a sportot támogató közalapítvány esetében nehéz ez a munka, mivel az egyesületeknek saját alapítványaik vannak.
 
Szó volt arról is, hogy a jövőben az alapítványoknál, civil szervezeteknél bevételeik tervezésekor is szükség lehet egy szemléletváltásra. 
 
Rendelet is született a testületi ülésen. A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről. A tervezetben kiemelt fontossággal a közterületek megóvása szerepel, de a zöldterület gondozása, kerti hulladékok nyílt téri égetése, vagy közterület engedély nélküli használata is megtalálható a bírsággal sújtható sértő magatartások között.
 
Nagyné Székely Katalin aljegyző elmondta, vannak olyan, az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályok, amelyek szabályoznak, szankcionálnak gyakran előforduló eseteket, ezért a párhuzamos szabályozás tilalma miatt egyes magatartások nem kerülhetnek be a rendeletbe. Azok sem, melyeket más hatóság hatáskörébe rendelnek.
 
A rendeletben foglaltak betartatása is egy fontos, de nehéz feladat. Az ülésen ezzel kapcsoltban szó volt újra a közterület felügyelet létrehozásáról is.
 
Bónácz János felhívta a figyelmet arra, a cél nem a büntetések kiszabása, hanem a figyelemfelhívás, a lakosság megfelelő tájékoztatása. Ezért jövő évtől lép hatályba a rendelet, szankciókra csak ezt követően kerül sor.
 
A képviselők sokáig tárgyaltak egy új személygépkocsi beszerzéséről szóló napirendről. Az idei évi költségvetésbe betervezett új gépkocsi vásárlását tavasszal elhalasztották, az előterjesztés szerint most azonban egy kedvező nyílt végű lízing keretében lehetne megvásárolni. 
 
Az alpolgármester elmondta, az önerő megfizetésére két lehetőség is van. Az egyik javaslat szerint a jelenlegi önkormányzati tulajdonú személygépkocsi eladásával, vagy a másik lehetőség a polgármesteri biztosításból befolyt összeg felhasználásával. Utóbbi mellett érvelve azt mondta, jelenleg is nagy szükség van több gépjárműre is a hivatali munkához, és a meglévő kisbusz is nagyon kihasznált.  
 
A gépkocsit négy éves futamidőre lízingelné az önkormányzat, az éves költsége kb. 2 millió forint lenne. Az ülésen több képviselő sem támogatta a vásárlást, hosszas vita alakult ki. 
 
Többek között azzal érveltek, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben, az önkormányzatot is érintő elvonások okán nem kellene ekkora értékű autót vásárolni. Az is elhangzott, nincs jó üzenete a lakosság fele sem.
Bónácz János válaszában azt mondta, az önerő megfizetése után a kedvező lízingebétel éves költsége nem jelent nagy terhet az önkormányzatnak, és így a kisbuszok is tehermentesülnek.
 
A képviselők végül hét igen, kettő nem és egy tartózkodás mellett támogatták a lízingbevételről szóló előterjesztést. A polgármesteri hivatalt érintő energetikai korszerűsítés pályázatban rendelkezésre áll hétmillió Ft tartalékösszeg. A képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy egymillió forint önerő mellett megtörténjen a városháza térkő és lépcső felújítása.
A Civil udvar épületeinek felújítása tárgyú közbeszerzési eljárásokban szükség van  500 000 Ft önerőre, hogy a munkálatok elkészüljenek. Ezt az idei évi költségvetéséből biztosítja az önkormányzat. 
 
 
Újra pályázik a város illegális hulladéklerakó felszámolására. A maximális összeg 7 millió forint, és így a település több pontján lerakott, elhagyott hulladékok felszedése, a területek megtisztítása elősegítené a település városképi megítélését és az ott lakók környezeti komfortérzetét. 
 
A Tóhát utcán élő több ingatlan tulajdonos kereste meg a hivatalt azzal a kéréssel, hogy az ingatlanjaik beépítésére vonatkozó helyi építési szabályzatot módosítsák. A képviselők támogatták az előterjesztést, így a módosítás után a Tóhát utca páratlan oldalán lévő ingatlanokat és tulajdonosokat ugyanolyan építési jogok illetik meg mint a másik oldalon lévőket.
Az ülés végén az írásban érkezett kérdésekre válaszolt az alpolgármester. Nagy László a Hérnekkert ivóvíz és csapadék hálózatának kiépítéséről tett fel kérdést. 
 
Mint elhangzott, a jelenleg zajló ivóvízminőség javító pályázat keretében erre nincs forrás, azonban a TOP2-es pályázati rendszerben lesz erre lehetőség. 
 
Csarkó Imre az elmúlt időszak csapadékos időjárásával járó, a szennyvízhálózatot terhelő illegális bekötésekről kérdezett. A szolgáltató leveléből idézve Bónácz János elmondta, hogy a Táncsics téren összesen 19 ingatlan esetében bizonyosodott be az illegális bekötés.
 
Szó volt arról is, hogy a város óvodáiban a jelenlegi délutáni lehetőség helyett délelőtt is tarthassanak foglalkozásokat az Igazgyöngy Művészeti Iskola pedagógusai, és ez ügyben induljanak egyeztetések.
 


 
Címkék: 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás: 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

Eseménynaptár
ESEMÉNYNAPTÁR                                                                 

 <<   2020 november   >> 
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS