2024. április. 19, péntek
Emma napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Június 10-től látogatható a Zsinagóga Kultúrtér

 
 
2021-06-17 09:03:51 |
 
 
Újra régi fényében tündököl városunk zsinagógája. A közel 600 millió forintból kívül és belül egyaránt megújult épületet ünnepélyes keretek között adták át június 9-én.


 


 

Muraközi István köszöntőjében úgy fogalmazott, műemléki épületeink megújulása az előttünk levő korok építészeti örökségének a tiszteletben tartása. A zsinagóga épületének átadása – a polgármester szerint – egyúttal az áldozatok, az elhurcoltak emléke előtti főhajtás is.
 
A városvezető gondolatait azzal zárta, a Zsinagóga Kultúrtér épülete jelképezze a szabad vallásgyakorlást, a hitünk megélésének szabadságát, a vallások és népek közötti békés egymás mellett élést.
Vitányi István azt mondta, kötelességük volt helyrehozni a zsinagógát, hisz az egykori berettyóújfalui zsidóság emléke megkövetelte, hogy méltó módon állítsák vissza az épületet.
 
 
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke – beszédében – az értékmegőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.
 
 
„Megújulás és újrakezdés. E két, önmagában is örömteli és életet hirdető fejlemény együttesen ad alkalmat a mai összejövetelünkre. Arra, hogy együtt ünnepelhessük a Kárpát-medencei magyar-zsidó kulturális örökség egy újabb darabjának a helyreállítását itt, Berettyóújfaluban” – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntőjét Orbán Balázs. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese kiemelte, nem szabad a vallást, illetve a tudományt egymással szemben álló, sőt, egymást egyenesen kioltó gondolkodásmódként felfognunk, és el kell utasítanunk a hitvallást lesajnáló, rosszabb esetben üldöző törekvéseket.
 
A zsinagóga felújítását a HUNÉP Zrt. végezte, aki a munkálatokról egy kisfilmet készített, amit a megjelenteknek be is mutattak az ünnepi alkalmon.
 
Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke arról beszélt, a zsinagógán belül a falak „beszélnek” hozzánk.
 
„Amikor egy zsinagógát újraavatunk, és végre visszatér régi funkciójához, akkor az egy nagyon különleges nap” – ezt már az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija mondta. Faith Áser reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a megújított épület egy igazi közösségi térré válik, emellett azt is hangsúlyozta, fontos továbbadni a zsinagógai életet a következő nemzedékeknek.
 
Az eseményen beszédet mondott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke, Szabó György is.
 
Zeev Paskesz, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség főtitkára egy tanítást osztott meg a jelenlévőkkel.
 
 
Ács András, az egykor városunkban nyomdát működtető Ács/Adler József fia örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a zsinagóga – hosszú idő után – új pompájában tárhatja ki kapuit a nagyközönség előtt.
 
Szintén videóüzeneten keresztül Yair Arzi vezérigazgató arról szólt, a TAMA csoport erősen hisz a multikulturális társadalomban, ahol a különböző etnikai háttérrel, kultúrával rendelkező emberek szabadon gyakorolhatják vallásukat és hitüket.
 
A Zsinagóga Kultúrtérben nyílt kiállítást Heller Zsolt folkesztéta rendhagyó tárlatvezetésén keresztül ismerhették meg a jelenlévők.
 
Kreisler Gábor, aki családjával mezüzét adományozott a Zsinagóga Kultúrtérnek, arról emlékezett meg, családja tagjai egykor ebben az épületben imádkoztak. „Többségüket csak képekről ismertem, ők itt most számomra élővé váltak” – tette hozzá.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke úgy fogalmazott, a zsinagógát sikerült visszaállítaniuk eredeti állapotába, ami mindenki örömére szolgál.
 
 
Miután Horovitz Tamás átadta a tóraszekrényhez tartozó függönyt Muraközi István polgármesternek, a szakrális tér felavatása következett a jelenlévő rabbik közreműködésével.
 
A közel 309 millió forint Európai Uniós, valamint 275 millió forintos állami támogatásból megújult Zsinagóga Kultúrtér keddtől vasárnapig, 9-től 17 óráig látogatható. Az első kulturális programra június 14-én várják az érdeklődőket, 18 órától a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet.
Az átadó ünnepséget a városi zeneiskola művésztanárainak előadása tette teljessé.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS