2024. április. 20, szombat
Konrád, Tivadar napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
„Kitesszük a szűrét…” a kilencedik alkalommal

 
 
2021-06-17 09:16:32 |
 
 
Idén immár a kilencedik alkalommal került megrendezésre a „Kitesszük a szűrét…” című országos szűr-, szűrrátét-, nemez készítő és szűcshímzés pályázat rendezvénye. Az esemény, melyre minden eddiginél többen pályáztak a Nadányi Zoltán Művelődési Házban kapott helyszínt. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő nyitóbeszédében elmondta, mindig csodálattal adózik a művek létrehozói iránt.


 


 

Minden épületet fel lehet öltöztetni ilyen gyönyörű alkotásokkal, hiszen bárhol jól mutatnak – mondta Berettyóújfalu alpolgármestere a kiállítás darabjairól.
 
A Bihari Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, egyre több olyan pályamunka van, melyekhez a régi motívumokat használják fel. Ezeket a hagyományos díszítő elemeket alkalmazzák napjainkban hordható öltözeti darabok, valamint lakáskiegészítők díszítésére.
 
Az idei pályázatra 44 fő egyéni, és 19 alkotói csoport jelentkezett alkotásával. Az ország csaknem minden megyéjéből, összesen 39 település képviseletében érkezett be pályamunka, köztük 4 határon túli pályázóval is bővült a jelentkezők száma. A 2019-ben beadott 210 pályázattal szemben most 362 beadott pályamunkát értékelhetett a zsűri.
 
A korábbi évekhez hasonlóan most is két témakörben lehetett pályázni - viselet és viselet kiegészítők, illetve a lakáskultúra és használati tárgyak körében, ahol mind a hagyományos, mind a modern alkotások szerepelhettek.
 
Az egyik kérdés, hogy maga az alkotó honnan jön. A másik kérdés pedig az, hogy a készítő által a magyar népművészetből felhasznált elem honnan való.  Ezáltal nincs olyan pontja a Kárpát-medencének, mely ne lenne képviseltetve a rendezvényen.
 
Dr. Sándor Ildikó arról is beszélt, hogyan lehetne minél több emberrel, akár a fiatalabb generációval is megismertetni a népművészet fontosságát.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS