2024. április. 26, péntek
Ervin napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Lezajlott a „Szép magyar beszéd” verseny városi fordulója

 
 
2022-02-14 10:19:26 |
 
 
Huszonkettedik alkalommal mérettethetik meg magukat az iskolások a Kazinczyról elnevezett „Szép magyar beszéd” versenyen.


 


 

Az ifjúság anyanyelvi nevelését, illetve a beszédkultúra javítását szolgáló versenyforma három fordulóból áll. A második, azaz a városi fordulón a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Széchenyi István Tagiskola összesen 10 diákja szerepelt. A felső tagozatos tanulók felolvasását Kogyilla Zsolt, a Berettyó Kulturális Központ Médiacsoportjának vezetője, Kocsis Csaba népművelő, és Kapornai Andrásné zsűrielnök értékelte.
 
A vetélkedő résztvevőinek kettő szöveget kellett felolvasniuk. Egy szabadon választottat, és egy kötelezőt, melyet a forduló rendezői jelöltek ki. Az 5-6. osztályosok így Fekete István „Téli berek” című regényből, a 7-8. osztályos diákok pedig Nyiri Péter „Az írás a lélek tükre” című prózai művéből kaptak egy-egy részletet. A zsűri elnöke úgy vélte, a kiválasztott művek a gyerekek életkorának megfelelőek voltak, könnyen elboldogultak velük. A versenyzőknek a szövegértés, a hangvétel, a hangképzés, valamint a szünettartás mellett további szempontokra is figyelniük kellett.
 
A városi forduló 5-6. évfolyamosai közül az első helyen Nagy Zsombor László végzett. A 7-8. osztályos korcsoportban az első helyért járó jutalmat Gál Bíborka nyerte el, így ő képviselheti Berettyóújfalut a regionális fordulóban.
 
Bíborka nagy örömmel fogadta, hogy idén őt választotta a zsűri a városi forduló legjobbjának. Mint mondta, a vetélkedőn már 5. osztályos kora óta rendszeresen részt vesz. A Széchenyi István Tagiskola tanulója arról is beszélt, hogyan készült a versenyre tanára, Aranyiné Csalánosi Csilla segítségével.
 
Bíborkától azt is megtudtuk, versenyzőként milyennek látta a rendezők által kijelölt kötelező szöveget.
 
A „Szép magyar beszéd” következő fordulóját két helyszínen – Balatonbogláron, illetve Kisújszálláson –rendezik meg. Bíborka március végén, Kisújszálláson méretteti meg magát a magyar közoktatás legrégebbi versenyformáján.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS