2024. április. 19, péntek
Emma napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Egy életutat mutat be az új tárlat

 
 
2022-03-17 13:53:47 |
 
 
Újabb kiállítás nyílt a Bihar Vármegye Galériában. Április közepéig Tamus István „Úton” című tárlatát tekinthetik meg a művészet iránt érdeklődők. A 2021-ben Kárpáti Gusztáv-emlékgyűrűvel kitüntetett grafikusművész tárlatát L. Ritók Nóra nyitotta meg, akinek pályája kezdetén Tamus István sokat segített kiállításainak létrehozásában.


 


 

Az Igazgyöngy Alapítvány alapítója beszédét azzal kezdte, Tamus István 2020-ban megalapította a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületét, melynek célja a hagyományos grafikai technikák megőrzése. Az egyesület ennek érdekében Debrecenben műhelyt működtet, valamint régi mesterek, és fiatalok munkáit bemutató kiadványt publikál. Ez is jól mutatja, hogy a grafikusművész a képzőművészi és a tanári munkássága mellett a kultúra, a művészet, illetve a grafika ügyének képviselője is.
 
Tamus Istvánhoz többféle grafikai eljárás is közel áll. Kedveli a litográfiát, a rézkarcot, illetve a foltmaratást, de legszívesebben a linómetszettel alkot. Mostani kiállításában kétféle típusú alkotás szerepel.
 
A grafikákban a kontrasztok mellett jelen van a szín is, de csak mint egy hangulat. Az uralkodó színek a fekete és a fehér. Ezzel szemben az akvarellek teljesen más technikával készültek. A sokszorosító grafika készítése kapcsán L. Ritók Nóra kiemelte, ehhez a képzőművészeti ághoz az idő és a kísérletezés mellett főként alázatra van szükség, hiszen a folyamat során a művész nem érintkezik közvetlenül a papírral.
 
A tárlatban szereplő első metszet 1987-ben készült, de egészen új alkotások is láthatóak. A grafikák figuratívak, az alkotásokat különböző események, gyermekkori élmények inspirálták. Tamus István úgy fogalmazott, a mostani kiállítás egy összeállítás, mely azt az utat, illetve helyszíneket mutatja be, ahol élete során járt és tevékenykedett.
 
A grafikusművész elmondta, a ’90-es évek elején műveiben a vörös és a fekete színek domináltak. Emellett arról is beszélt, hogyan kezdett el kötődni a grafikához.
 
A tárlatmegnyitó most se maradhatott muzsika nélkül. A délutáni rendezvényhez a jó hangulatot Kovács Lajos és Somogyi Viktor zenés előadása alapozta meg.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS