2024. április. 25, csütörtök
Márk napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Új ideiglenes kiállítás látható a zsinagógában

 
 
2022-05-04 11:17:34 |
 
 
A Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából új kiállítás nyílt a Zsinagóga Kultúrtérben. A „Budapest-Bergen-Belsen-Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai” címet viselő tárlat olyan fővárosi személyek, illetve családok sorsát mutatja be, akik a Kasztner-vonaton utazva hagyták el Magyarországot, így megmenekülve a deportálástól.


 


 

A megnyitón Bónácz János gondolatait azzal kezdte, régi adósságot törleszt a helyi közösség azzal, hogy az egykor élt berettyóújfalui, magyar, illetve európai zsidóságra méltó helyszínen, a megújult zsinagógában emlékezik meg. Az alpolgármester hozzátette, fontos, hogy ne a porba, hanem az elődök által emelt kősziklákra építkezzünk. Mint mondta, igyekeznünk kell úgy újat létrehozni, hogy közben egyre részletesebben bemutatjuk az előttünk járókat. Ezt teszi lehetővé az újra közösségi tulajdont jelentő zsinagóga, mely lehetőséget ad az egykori zsidó polgárok, valamint az ő örökségük bemutatására. Bónácz János gondolatait azzal zárta, emlékezzünk az ősökre, és az emléknapon túl merítsünk példát és erőt az ő életükből.
Heller Zsolt köszöntőjében arról beszélt, az antiszemitizmus nem csak emberi hozzáállás kérdése, hanem az intelligencia, illetve tudás hiánya is. A Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet vezetője hangsúlyozta, az intelligencián nem tudunk változtatni, de a tudáson igen. A tudást tovább lehet adni többek között olyan kiállításokkal, mint a „Budapest-Bergen-Belsen-Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai” című tárlat.
A városunkba érkezett kiállítás jelentőségéről, sikeréről, továbbá történetéről Dr. Kenyeres István beszélt.
 
 
A Kasztner-vonatot és utasait, a 19 tablóból álló kiállítást Dr. Toma Katalin mutatta be.
 
A megnyitó a Konrád-háznál ért véget, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit a vészkorszak áldozatainak emléktábláján, amelyet 2005-ben a Berettyóújfalu Városért Közalapítvány a holokauszt 61. esztendejében állíttatott. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából városunkba érkezett kiállítás május 22-ig tekinthető meg a Zsinagóga Kultúrtérben.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS