2024. április. 25, csütörtök
Márk napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Zenés utazás a magyar múlt századaiban

 
 
2022-05-31 09:17:13 |
 
 
A magyar történelem különböző korszakainak énekei csendültek fel a Zsinagóga Kultúrtérben május 23-án a város napja alkalmából. Sebestyén Márta és Andrejszki Judit „Magyarországnak fényes világa…” címet viselő koncertje során többek között gregorián, illetve református népéneket, továbbá a közelgő pünkösdöt üdvözlő dalokat hallhatott a közönség.


 


 

A város napját ünneplőket Muraközi István köszöntötte. A polgármester kiemelte, a zsinagóga felújítása alakítása jelentős mérföldkövet jelentett Berettyóújfalu kulturális életében. Véleménye szerint a sokféle és színes városnapi rendezvények között minden korosztály, illetve érdeklődési körű megtalálja a neki tetsző programot. Muraközi István a hétfői koncerttel kapcsolatban úgy fogalmazott, egy újabb rendkívül nívós produkciónak lehetnek szemtanúi a Zsinagóga Kultúrtér vendégei.
Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, UNESCO „Művész a békéért” címmel kitüntetett előadóművész, illetve Andrejszki Judit barokk szoprán, csembalista 11 éve dolgozik együtt, a népzene és a régizene rejtett összefüggéseit hozva napvilágra. Számos közös koncerttel örvendeztették már meg a közönséget. Magyarország és a Kárpát-medence magyarlakta vidékei mellett Franciaországban, Hollandiában, Montenegróban, Angliában, valamint Spanyolországban is népszerűsítették előadásaik által a magyar régizenét. Városunkba ezúttal ifj. Szerényi Bélával érkeztek, aki tekerőlanton és tárogatón kísérte az énekeket. Az ifjú tehetség személye és munkássága által tovább élnek népi hagyományaink.
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes az előadás során elárulta, amióta meglátta a gyönyörűen felújított zsinagógát, azóta vágyott rá, hogy egyszer a kultúrtér színpadán énekelhessen. Hozzátette, mindenképp szeretett volna részese lenni Berettyóújfalu városnapi ünnepénnek.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS