2022. augusztus. 13, szombat
Ipoly napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Előadás a bihari Tiszák különleges családtörténetéről

 
 
2022-06-21 10:03:53 |
 
 
A Gróf Tisza István Kórház névadójának családjáról, a középnemesi bihari Tiszákról szólt az a május 25-i előadás, melyet többek között kórházi dolgozók, valamint az Arany János Gimnázium és Technikum egészségügyi tagozatos tanulói hallhattak.


 


 

Szémánné Veres Gabriella könyvtárvezető, az előadás szervezője elmondta, a Sinka István Városi Könyvtár a Tisza családról szeretett volna a városnapi rendezvények között megemlékezni. Céljuk volt továbbá, hogy a kórház jelenlegi, illetve leendő munkatársai munkahelyük névadójáról széles körű ismereteket szerezzenek.
Az előadás résztvevőit Dr. Vitányi István köszöntötte, aki mint mondta, mindig is érdeklődött a történelem iránt, így mindenképp szeretett volna ő maga is megismerkedni a középnemesi család történetével. Az országgyűlési képviselő ezt követően Tisza Kálmán és Tisza István, az egykori Magyar Királyság miniszterelnökeiről emlékezett meg.
A közönséget köszöntő Muraközi István gondolatait azzal kezdte, a Tisza család jelentős mértékben meghatározta a 20. század történelmét. Kiemelte, helyi identitásunk megőrzése és erősítése szempontjából fontos, hogy a kórház névadójáról és családjáról mélyebb ismeretekkel bírjunk. A polgármester gondolatait azzal zárta, köszönet jár a szervezőknek amiért a városnapi programsorozat repertoárját egy kifejezetten hasznos és érdekes rendezvénnyel színesítették. 
Az előadás házigazdája, Dr. Muraközi Zoltán a kórház több mint kilenc évtizedre visszanyúló történelmét elevenítette fel. A főigazgató mint mondta, az intézmény 1928 óta kötődik a Tisza családhoz. A kórház alap ításakor a Csonka-Bihar vármegye Gróf Tisza István Közkórháza nevet kapta. Az egészségügyi intézmény megnevezése ezt követően többször is megváltozott, ám 2007 óta ismét gróf Tisza István nevét viseli a mára már a megye második legnagyobb kórháza. Dr. Muraközi Zoltán hozzátette, névadójukról mindig örömteli újabb ismereteket szerezni.
A Tisza család évszázadokon átívelő fejlődéstörténetét Petró Leonárd elevenítette fel „A bihari Tiszák - egy különleges középnemesi család története” című előadásában.
 
A borosjenői Tisza családról szóló előadás a könyvtár tavaly indult programsorozatának részeként valósult meg, melynek központi témája a család volt. A programsorozat azzal a céllal jött létre, hogy történelmi, irodalomtörténeti, pszichológiai, szociológiai előadások, valamint író-olvasó találkozók keretein belül több oldalról megközelítve hangsúlyozza a családi élet sokszínűségét.
 


 
Címkék: 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás: 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS