2024. április. 23, kedd
Béla napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Vándorkiállítás érkezett Margittáról

 
 
2022-06-21 10:06:45 |
 
 
Romániai testvérvárosunk fazekasságát bemutató időszaki kiállítás látható a Bihari Múzeumban. A tárlat a Partiumi Keresztény Egyetem első projektjei között valósult meg, a margittai bemutatót követően Létavértesen és Derecskén is állomásozott már.


 


 

Az érmelléki, nagy múltú fazekas központ hagyatékát ismertető kiállításmegnyitó résztvevőit Muraközi István köszöntötte. A polgármester gondolatait azzal kezdte, fontos megőrizni testvárvárosi kapcsolatainkat, melyek részeként bemutathatjuk egymásnak többek között a kulturális kincseinket, civil szervezeteinket, kulturális- és sporteredményeinket. Hangsúlyozta, erre kiváló alkalom a Margittával, Debrecennel és Nagyváraddal közösen ünnepelt magyar kultúra napi rendezvénysorozat és a mostani, városnapi rendezvényekhez kötődő kiállításmegnyitó. Muraközi István gondolatait azzal zárta, Margitta bátran lehet büszke fazekas múltjára, biztos benne, hogy a lakosság és a diákok is szívesen megtekintik majd az időszaki kiállítást.
Demian Zsolt a május 24-i megnyitó köszöntőjében a margittai fazekasság hagyományáról, valamint a vándorkiállítás létrejöttéről beszélt. Mint mondta, az ötlet a Partiumi Keresztény Egyetemtől ered. Az intézmény vezetői az érmelléki fazekas múlttal kapcsolatban jelentős információval rendelkeztek, amiről úgy vélték, érdemes lenne bemutatni. Testvérvárosunk alpolgármestere kiemelte, a forrásanyagok eredetileg egy állandó kiállítást képeztek volna, de több magyarországi település vezetője jelezte, szeretnék, ha hozzájuk is eljutna a bihar megyei város tárlata. Hozzátette, nagy megtiszteltetés számunka, hogy múltjukra a határokon túl is kíváncsiak.
A kiállítást megnyitó Bökös Borbála elmondta, Margitta földrajzi adottságainak köszönhetően jó lehetőséget biztosított a fazekasságnak, ami több évszázadon át virágzott egészen a kommunizmusig. A Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja úgy fogalmazott, intézményük hisz abban, hogy az értékek megőrizhetőek, a hagyományok átörökíthetőek, és ebben az egyetem fontos szerepet vállalhat. Ennek egyik példája, hogy a meglehetősen kevés fennmaradt régészeti lelet alapján egy projekt keretein belül rekonstruálták a margittai fazekasság virágkorának termékeit, melyből kiállítás született.
A projekt részleteiről Angyal Olívia kutatási asszisztens beszélt.
 
Az alkalom zárásaként egy kisfilm által Emődi János régészeti kutatásainak történetével is megismerkedhettek a megnyitó résztvevői. Aki szeretne mélyebb betekintést nyerni az érmelléki fazekasság történetébe, az július 31-ig személyesen is megtekintheti a mesterséget bemutató vándorkiállítás anyagait.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS