2024. április. 25, csütörtök
Márk napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
17 személy munkáját ismerték el a város napján

 
 
2022-06-21 10:15:40 |
 
 
Nagy István tárogatóművész muzsikája nyitotta a város napja alkalmából szervezett ünnepi események sorát május 23-án.


 


 

A Báthory Gábor szobránál tartott megemlékezésen elhangzott: Berettyóújfalu képviselő-testülete 1997-ben határozott úgy, hogy május 23-át a város napjaként ünnepeljük meg. Ezen a napon emlékezünk arra, hogy Báthory Gábor erdélyi fejedelem 100 hajdú vitézt telepített le családostul Berettyóújfalu és Szentkozma birtokokon, egyúttal kollektív nemességgel felruházva őket. Ez az esemény a település jogi státusán is változtatott, hiszen ennek előtte évszázadokon keresztül jobbágyfalu volt. Az új helyzet jelentősen hozzájárult a város belső önrendelkezésének a megszilárdításához. A település „felemelkedése” a gazdálkodás szabadságában, a város igazgatásának rendjében, illetve az első fokú bíráskodásban nyilvánult meg. Mindezek megteremtették annak a folyamatnak az alapját, mely során Berettyóújfalu tágabb környékének központjává, szervező és rendező településévé válhatott.
A visszaemlékezés ezúttal is szoborkoszorúzással ért véget. Az erdélyi fejedelem emlékművénél a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat mellett városunk intézményeinek, valamint civil szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat.
A program a művelődési ház színháztermében folytatódott. A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Pajna Zoltán beszédében azt emelte ki: a legfontosabb, hogy a legjobbak szerint éljük az életünket.
 
Muraközi István köszöntőjében azt hangsúlyozta: bár Berettyóújfalu az elmúlt időszakban szembetűnő fejlődésen ment keresztül, az áhított végeredmény még nagyon messze van.
 
Az ünnepi képviselő-testületi ülésen adta át Pajna Zoltán városunk polgármesterének azt a szablyát, amely Bocskai István fejedelem korabeli fegyverének hiteles másolata. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által készíttetett ereklyét, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbólumát, múltunk és hagyományaink jelképét a szervezet a megyei településeknek, valamint együttműködő partnereinek adományozza. Az átadást követően ebben az évben is megemlékeztek azokról a jeles polgárokról, akik az előző város napja óta távoztak el Berettyóújfalu közösségéből.
 
A városi kitüntetések közül most is a Báthory Gábor-díjat adták át először. Ezzel az elismeréssel elsőként Dézsi Ferencné munkáját jutalmazták.
 
Báthory Gábor-díjat kapott Bozóki-Turzó Renáta is.
Tóth Gyula szintén Báthory Gábor-díjat vehetett át.
Fráter László-díjjal Porkoláb Lajosné dr. Gulyás Piroska munkáját ismerték el.
Ugyancsak Fráter László-díjat adományoztak Bondár Sándornak.
Csorba György-díjjal Aranyi Károly Jánost tüntették ki.
Fehér Istvánné-díjjal gazdagodott Molnárné Kiss Gizella Magdolna.
Kovácsné Papp Anikó Orsolya is Fehér Istvánné-díjat kapott.
Herczeg Barna munkáját szintén Fehér Istvánné-díjjal ismerték el.
Kabos Endre-díjat vehetett át Hegedűs Péter.
Kabos Endre-díjjal tüntették ki Szitkó Róbertet is.
Berettyóújfalu város jó tanulója – jó sportolója ezúttal Dobi Lili lett.
Berettyóújfalu város jó tanulója – jó sportolója kitüntetést adományoztak Varga Lili Hédinek is.
Mindazok, akik egy adott munkaterületen legalább 40 éve aktívan fejtik ki tevékenységüket, emléklapot vehettek át. Ezt az elismerést először Varga Zsigmond kapta meg.
Szabó István munkáját is emléklappal ismerték el.
Szintén emléklapot kapott Ferenci Imréné Nagy Erzsébet.
Végül Zángóné Tóth Margit Zsuzsanna vehetett át elismerést.
Az ünnepi képviselő-testületi ülés keretében összesen 17 személy munkáját ismerték el kitüntetések, illetve emléklapok formájában.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS