2024. április. 18, csütörtök
Andrea napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Négy helyszín, több mint 600 látogató a Múzeumok Éjszakáján

 
 
2022-07-07 09:21:55 |
 
 
Több mint 600-an látogattak el a 20. Múzeumok Éjszakájára városunkban június 25-én. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye Berettyóújfaluban négy helyszínen kínált programlehetőségeket kicsiknek és nagyoknak.


 


 

A Bihari Múzeum a pandémia, valamint az épület felújítása miatt legutoljára 2019-ben adott otthont az esti rendezvénynek. A kimaradt éveket többek között színvonalas produkciókkal, koncertekkel, játékos feladatokkal, táncházzal, gyermekeknek szóló bábszínházzal, illetve előadásokkal pótolták be. A rendezvényekkel párhuzamosan kézműves- és termelői piac, valamint kiállítók standjai várták az érdeklődőket, akik a bőrdíszművek elkészítésének folyamatába, illetve a fafaragás és a kosárfonás rejtelmeibe is betekinthettek.  
Az egész estés programhoz a jó kedvet és a vidám hangulatot tánc alapozta meg: a közönség a Rengő Néptánc Egyesület hajdúsági és szilágysági táncait, majd a Baraboly Néptáncegyüttes és a Tilinkó Népdalkör műsorát láthatta.
 
A szervezők a könyvek szerelmeseinek könyvbörze keretein belül egy hasznos kikapcsolódási lehetőséget kínáltak. Az olvasást kedvelők megannyi kiadvány közül válogathattak és vihettek haza, megunt köteteiket pedig a Sinka István Városi Könyvtárnak ajándékozhatták.
Az épület olvasótermében a történelem, illetve saját múltjuk iránt érdeklődők a családfakutatásról, valamint annak módszereiről, folyamatáról szerezhettek ismereteket a múzeum családtörténeti kutatással kapcsolatos előadása révén.
A megújult állandó kiállításokat ezúttal nem csak kikapcsolódás céljából volt érdemes megtekinteni. A látogatók tudásukat, illetve megfigyelőképességüket az egyedi, „MUZEOPOLY” nevű óriás társasjáték során tesztelhették. Az interaktív kvízjáték ugyanis a Bihari Múzeum állandó tárlataival kapcsolatos kérdésekre, feladványokra épült.
A kisgyermekes családokat kézműves foglalkozás, népi játékok, továbbá a Bihari Góré játszóháza is várta, ahol a gyerkőcök többek között kipróbálhatták a ma már kevesek által ismert kukoricafosztást.
A felhőtlen szórakozás érdekében a mese sem maradhatott el. A tavaly megalakult, általános iskolásokból álló Bodorka Bábcsoport a „Jutka szerencséje” című bábszínházas előadással örvendeztette meg a gyermekközönséget.
 
A zenekedvelők sem unatkoztak az idei Múzeumok Éjszakáján. A Bihari Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak énekes, hangszeres műsora, majd többek között a Kódex zenekar pop-rock zenékkel fűszerezett koncertje színesítette a nyár esti programot.
 
Az este során voltak, akik noha csak képzeletben, de a világot is beutazhatták. A Zsinagóga Kultúrtérben Pethő Sebastian úti beszámolóiba engedett betekintést nyerni. A tanzániai utazása mellett szót ejtett igen veszélyes izlandi kalandjáról is, mely során testközelből tapasztalt meg egy vulkánkitörést.
 
A vállalkozószellemű könyv- és irodalomrajongók az irodalom világába is elkalandozhattak, a Sinka István Könyvtár munkatársai egy tematikus kvízjátékkal készültek számukra. A vetélkedőn nem csak az élmény- és a tudásszerzés miatt volt érdemes részt venni. A legjobban szereplő csapatokat hasznos ajándékokkal jutalmazták, a győztes csapat pedig a főnyereménnyel, egy Múzeumok Éjszakája ihlette tortával gazdagodott.
Muzsikából és néptáncból az est végére is jutott. A Baraboly Néptáncegyüttes tagjai táncházra invitálták azokat, akik nem csak csodálói, hanem részesei is szerettek volna lenni az élménynek.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS