2024. április. 20, szombat
Konrád, Tivadar napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Filmvetítéssel emlékeztek a kommunizmus áldozataira

 
 
2023-03-07 13:09:24 |
 
 
A kommunizmus áldozataira emlékeztek február 25-én. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták, majd a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban.


 


 

Városunkban ebben az évben a Bihari Polgári Esték keretében, filmvetítéssel gondoltak vissza az áldozatokra. A programsorozat néhány évvel ezelőtti indulásáról Muraközi István beszélt a jelenlévőknek.

Hazánkból körülbelül 1 millió embert hurcoltak el a szovjet kényszermunkatáborokba, és nem tudjuk, hányan szenvedtek az itthon maradott üldözöttek. Ez a szám azt jelenti, hogy szinte mindannyian érintettek vagyunk a témában a nagyszüleink vagy szüleink, az ő jó szomszédjuk vagy baráti kapcsolataik szenvedésein és gyászán osztozva. Faragó Annamária „Embernek farkasa” c. dokumentumfilmje egy titkos ÁVH börtön történetét beszéli el, melyet a rendező és író előtt nem kutatott senki. A dokumentumfilmes ugyan személyesen nem tudott jelen lenni a vetítésen, viszont gondolatait – Lisztes Éva művelődési ház vezető tolmácsolásában – eljuttatta a berettyóújfalui közönségnek. Faragó Annamária szerint – aki maga is érintett a témában – azért kell a Gulag régmúlt drámai emlékeit feltárni, és azért nem szabad elhallgatni az egykor történteket, mert ha nem ismerjük a felmenőink szenvedéseit, az megbetegít. „Ismernünk kell a családtörténetünket, és ha van mit feltárni, ha vannak olyan sebek, amelyeket meg kell gyógyítani, tegyük meg, mert hitem szerint értelmes, boldog életre szánt mindannyiunkat a Teremtő” – véli a kétrészes dokumentumfilm rendezője.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS