2024. május. 3, péntek
Tímea napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
A mellrák nem tabutéma és gyógyítható

 
 
2023-11-13 11:30:14 |
 
 
Minden nő számít. Ez a mottója a 2015-ben alakult Mellrákinfó Egyesületnek. Küldetésük, hogy minél több ember figyelmét felhívják a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatok, illetve a havi önvizsgálat fontosságára.


 


 

Ezzel a céllal jött létre kettős tárlatuk is, melynek a Nadányi Zoltán Művelődési Ház ad otthont november 16-ig. A kiállítás kapcsán Lisztes Éva a társadalmi felelősségvállalásról beszélt. Mint mondta, az egyesület megalkotta az érintetteket bemutató portfóliót, melynek a művelődési ház helyet biztosított. Az ügy mellé álltak a Gróf Tisza István Campus főorvosai, valamint mindazok, akik részt vettek a megnyitón.

A figyelemfelhívó tárlatot, illetve az egyesületet Dr. Turzó Tamara mutatta be, aki maga is átesett a betegségen, és legyőzte a mellrákot.

Dr. Turzó Tamara számára fontos volt, hogy a kiállítás Kelet-Magyarországra is eljusson. A tárlatot szülővárosában vegyes érzelmekkel fogadták.

A korai diagnózis életet menthet. Hangsúlyozta Dr. Kóti Csaba, aki a mellrák gyógyításáról, illetve kezeléséről is beszélt.

A sebész, onkológus az emlőultrahang, illetve a mammográfia jelentőségére is felhívta a figyelmet. Mint mondta, fontos a rendszeres az önvizsgálat is, de azzal nem mindig vehető észre az elváltozás.

Dr. Jánosy Gábor beszédében hangsúlyozta, a jó gyógyíthatósághoz fontos lenne a korai felismerés, illetve a szűrővizsgálatokon való részvétel. Magyarországon azonban – a többi országhoz képest – jóval kevesebben járnak ezekre a rendszeres vizsgálatokra.

A szülész-nőgyógyász főorvos a tárlat fényképein szereplő hölgyekről is beszélt. Kiemelte, nekik köszönhetően látható, hogy a mellrák gyógyítható, és ma már a terhesség alatt felfedezett betegség is kezelhető.

A tabudöntögető, figyelemfelhívó tárlat január óta járt már többek között Dunaújvárosban, Ajkán, Egerben, valamint Devecserben is. Berettyóújfaluban a Bihar Vármegye Galériában látható.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS