2024. május. 3, péntek
Tímea napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Fontos döntések az októberi képviselő-testületi ülésen

 
 
2023-11-28 11:58:58 |
 
 
Tizenhárom napirend előterjesztéseinek megtárgyalása volt a képviselő-testület előtt az október 26-án megtartott ülésen. Többek között elfogadásra került az önkormányzati elismerések adományozásáról szóló rendelet, a fürdőfejlesztéshez kapcsolódó fejlesztési hitel módosítása, és a geotermikus fűtési rendszerhez szükséges bankgarancia igénybevétele is. Az ülésen három tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a Berettyóújfaluban tartózkodó vendégmunkásokkal kapcsolatos állásfoglalást.


 


 

A könnyebb átláthatóság és a jogszabályszerkesztés követelményeinek való megfelelés érdekében új az önkormányzati elismerések adományozásáról szóló rendeletet fogadott el a testület. Az eddigi díjak, elismerések megmaradnak, a jelenleg hatályba lévőhöz képest szerkezetileg változott a rendelet.

Az önkormányzat költségvetését érintő napirendeket is tárgyaltak a jelenlévők. A strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztéséhez felvett kölcsön banki szerződésének újabb módosítására került sor. Ez alapján a tőke törlesztése 2024 március végén kezdődne.

Berettyóújfalu geotermikus távfűtési rendszerének kialakításához, fejlesztéséhez hamarosan pályázat benyújtására nyílik lehetőség. Ezt a Herpály Vagyonklezelő Kft kívánja benyújtani. Ehhez több feltételnek meg kell felelni. Zámbori Péter ügyvezető elmondta, többek között a geotermikus energia kinyeréséhez szükséges a kutatási engedély mélységétől függően bankgarancia is. Ez az összeg a kutatással, fúrással összefüggésben várható károk rendezését, az esetleges természeti rekultivációt szolgálná.

Az ülésen megtörtént a Berettyóújfalui Helyi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztására, a jövő évi európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan.

 

A Bajcsy-Zsilinszky utca 17. szám alatt található beépítetlen terület versenytárgyalás útján történő eladásáról is határozat született. A jelenleg parkolóként használt területet a szomszédos társasház lakói szeretnék megvásárolni és a továbbiakban zárt parkolóként használni. Ezt az előterjesztést egy nem és három tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az ülésen három tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a Berettyóújfaluban tartózkodó vendégmunkásokkal kapcsolatos állásfoglalást.  Muraközi István a napirend kapcsán elmondta, az itt élők értesülhettek arról, hogy a régió nagymértékű ipari fejlesztéseinek következményeként Berettyóújfaluban is megjelentek olyan vendégmunkások, akik nem városunkban dolgoznak, de itt kerültek elszállásolásra.  A polgármester hozzátette, a jelenlegi információk szerint a Morotva ligetben lévő jurta üdülőháztelepen és a Honvéd utcai volt kollégium épületben tartózkodnak olyan vendégmunkások, akik munkájukkal nem városunkat gyarapítják. Mint mondta, javasolja hogy a Képviselő-testület foglalja határozatba, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja olyan munkásszállók létesítését, működtetését ahol nem Berettyóújfaluban foglalkoztatásra kerülő vendégmunkások kerülnek elszállásolásra.

Az ülésen az aljegyző a Honvéd utcai épületben egy nemrégen lezajlott ellenőrzési vizsgálatról számolt be. Patyán-Szabó Csilla elmondta, a rendőrséggel és a kereskedelmi hatósággal együtt végezték az ellenőrzést, mely során az ingatlanban 82 vendégmunkás tartózkodott. Személyes véleménye szerint nagyon rossz körülmények között. A vizsgálat célja az volt, hogy megtudják, milyen módon hasznosítják az ingatlant, mert bejelentés kereskedelmi szálláshely vonatkozásában a jegyzői hivatalhoz – mint kereskedelmi hatósághoz - nem érkezett.

Az ülésen több alkalommal elhangzott, hogy az önkormányzat lehetőségei a magán szálláshelyek esetében korlátozottak, a jogszabályok betartása mellett hatóságként nem tudnak fellépni. A napirendről hosszan tárgyaltak a képviselők, végül három tartózkodás mellett fogadták el a vendégmunkásokkal kapcsolatos állásfoglalást.



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS