2024. április. 30, kedd
Katalin, Kitti napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Elfogadták a város költségvetését

 
 
2024-04-02 11:08:42 |
 
 
A város képviselő-testülete február 29-i ülésén elfogadta az önkormányzat 2024. évi költségvetési rendeletét. Az idei évi költségvetési főösszeg több mint 7,2 milliárd forint.


 


 

A 2024-es költségvetési rendelet tárgyalásakor az ülésen elhangzott, a rendeletben foglalt előterjesztés a biztonságos működés mellett a fejlesztésekre is fókuszál, és ez a két kiadási tétel egyensúlyban van.

Dézsi Ferencné a rendelet kapcsán elmondta, a finanszírozásban a legfontosabb bevétel továbbra is az iparűzési adó. A pénzügyi iroda vezetője hozzátette, ezt a tételt a 2024-es évre 1 milliárd 50 millió forinttal tervezték. Kiemelte még a bevételi oldalon az állami támogatásokat, melyek minden intézmény esetében emelkednek ebben az évben. Az irodavezető a szociális kiadások növekedése kapcsán megemlítette az első lakáshoz jutók támogatását, illetve a családosok, és a nyugdíjasok fürdőbelépő támogatását. Magasabb összegre pályázhatnak a Bursa Hungarica ösztöndíj rendszerben, és betervezésre került a dolgozók esetében 15%-os béremelés is – tette hozzá.
 

A város 2024-es költségvetési rendeletét – melyhez módosító indítvány nem érkezett – végül nyolc igen és három tartózkodás mellett fogadta el a tizenegy tagú képviselő-testület.

A költségvetés elfogadásával összhangban a lakáshoz jutók helyi támogatásáról szóló rendelet is módosításra került. Így a jogosultsági feltételek megléte esetén a támogatás összege, illetve felső határa az eddigi 500.000-Ft-ról 1.000.000-Ft-ra emelkedik.

A szociális támogatásokról szóló rendelet is módosult. Több esetben emelkedik a felső jövedelemhatár, így többen vehetik majd igénybe ezeket. Új támogatási formát is beemeltek a rendeletbe, ez a fürdőbelépő támogatás.

A Mezei-Vill Kft. ügyvezetője kereste meg az önkormányzatot azzal a céllal, hogy gyártó üzemeket szeretne létesíteni, és ezekhez a beruházásokhoz ingatlanokat keres. Az előterjesztésben leírtak szerint, a lehetőségeket megvizsgálva egy 7200 négyzetméteres ingatlan felelne meg erre a célra, melyet telekalakítást követően nyílt pályáztatási eljárás lefolytatása mellett tudna hasznosítani az önkormányzat. A pályázónak vállalnia kell, hogy három éven belül használatba vételi engedéllyel kell rendelkeznie a beruházást illetően. A kiírás határozatlan idejű bérleti jogviszonyt tartalmaz, melyet a tervezett beruházó javasolt.

A napirend tárgyalásakor két képviselői is jelezte, hogy meglátásuk szerint túl magas a havonta fizetendő bérleti díj az ingatlan esetében. Ezzel kapcsolatban elhangzott, kimondottan bérleti konstrukciót kért a vállalkozó, de természetesen a későbbiekben lesz lehetőség arra, hogy a beruházás megvalósítását követően a terület értékesítéséről szülessen döntés.

A képviselő-testület végül hat igen, egy nem és három tartózkodás mellett fogadta el a pályázat kiírásáról szóló előterjesztést.

 



 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS