2024. október. 22, kedd
Előd napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Kiállításával és koncertjével ünnepelte városunkban St. Martin pályafutásának 30. jubileumi évét

 
 
2024-09-26 10:02:49 |
 
 
Pályafutásának harmincadik jubileumi évét ünnepelve hozta el városunkba kiállítását a világhírű szaxofon- és pánsípművész St. Martin augusztus 7-én. Az este megkoronázásaként pedig a világ hét legjobb szaxofonosa közé választott előadóművész, zeneszerző korábbi és lemezbemutató dalaival nyűgözte le koncertjén a közönséget a Zenés Nyári esték második alkalmán. A Regionális Príma díjjal és karitatív tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett művész képei, és a vele közösen alkotó más neves festőművészek munkái a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Galériájában kerültek kiállításra.


 


 

Az este hangulatát az is emelte, hogy St. Martin saját dalai mellett olyan, szinte mindenkinek ismerős dallamok is hallhatóak voltak, mint Leonard Cohen 1984-ben kiadott Hallelujah című száma. A dal feldolgozásának különlegessége, hogy a hangszerek mellett a Böjte Csaba Atya által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában lévő gyerekek hangjai is felcsendülnek, akikkel a művész pályafutása 25. évének jubileolálása alkalmából működtek együtt.
 
Az előadóművész, zeneszerző 2012 óta szervezője és mentora a St. Martin Nemzetközi Művésztelepnek, és az így készült festmények, szociofotók már több, mint negyven kiállítással, utóbbi pedig még egy 2017-ben elnyert „Az év fotója” díjjal is büszkélkedhetnek. Kreativitása hasonlóan kiemelkedő elismeréseként 2005-ben orvosprofesszorok egyöntetűleg foglalták okiratba, hogy: „Művészetével a lelkek gyógyítója St. Martin.” 
A kiállítás, illetve a koncert nyújtotta felemelő élményt valóban nehéz szavakba önteni, talán St. Martin saját szavaival adható vissza leginkább: „A lélek nem rozsdásodik be alkotás, zenélés közben, a művészet megőrzi a világból azt, ami már elveszni látszik.”
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS