2024. október. 22, kedd
Előd napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
A helyi hagyományokat követve ünnepelt a város augusztus 20-án

 
 
2024-09-26 10:32:48 |
 
 
A helyi hagyományokhoz hűen, római katolikus szertartással kezdődött, majd festmény kiállítással folytatódott az augusztus 20-ai ünnepségsorozat.


 


 

A berettyóújfalui Jézus szíve-templomban délelőtt 9 órai kezdettel tartott ünnepi szentmisét Rákóczi Jenő plébános. Az igehirdetés alapját a Máté evangéliumában található példázat adta arról az emberről, aki kősziklára építve a házát ellenállóvá tudta tenni azt a viharokkal szemben. Akárcsak a Szent István királyunkban munkálkodó hit, aki aktív terjesztője volt a katolicizmusnak, és egyértelműen keresztény alapokon képzelte el hazánk jövőjét, mintegy erős alapra, keresztény hitre épített országét.
 
Augusztus 20.-a az egyik legrégebbi magyar ünnepünk, Szent István király napja, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja és az új kenyér ünnepe is, hiszen a hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret.
 
A Szentmise után Fátyol Zoltán festőművész A fény volt legelőbb című kiállításán vehettek részt az érdeklődők a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. A tárlat megnyitóján Lisztes Éva köszöntője után, Áfra János költő, kritikus és Muraközi István polgármester is beszélt a kiállításról és az ünnep jelentőségéről.
 
Művészetről, a kiállított képekről, és arról, hogy mit jelent maga a művész számára a tárlat tematikája, az alkotót, Fátyol Zoltánt kérdeztük.
 
Fátyol Zoltán neve nem csak a képzőművészet kedvelői számára csenghet ismerősen. A művész ugyanis örömmel cseréli az ecsetet tollra, és festi le szavakkal is a gondolatait. A Liget Műhelyben 2007-ben megjelent versét: Vigyázófa a Kölcsey-ház helyére címmel Kocsis Csaba zenésítette meg és adta elő.
 
A művészt hetvenedik születésnapja alkalmából Lisztes Éva köszöntötte, majd az esemény Rákóczi Jenő római katolikus plébános szavaival zárult, aki megszentelte a magyar nemzetiszínű szalaggal átkötött kenyeret, ami ezután szétosztásra került a résztvevők között.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS