Dr. Borsos Gizella szakgyógyszerész tartott előadást a házi kovászolt kenyér készítés módjáról és jótékony hatásairól a Szent István napi rendezvénysorozat keretében a Sinka István Városi Könyvtárban augusztus 18-án.
Az esemény egy előadással kezdődött, melyen Dr. Borsos Gizella elmondta, közel 20 évvel ezelőtt kezdett el az egészséges étkezessél kiemelten foglalkozni. Hamar arra a következtetésre jutott, hogy őseink étkezési, táplálkozási szokásainak kutatása, illetve azok elsajátítása számtalan, napjainkban egyre többeket érintő egészségügyi problémára, betegségre is megoldást jelenthetnek.
A résztvevőknek lehetőségük nyílt kipróbálni magát a kenyér elkészítés folyamatát is az előadás után az Új Kenyér Ünnepére.
A kovászolt technikával azonban nem csak kenyér, hanem akár köretek, tészták, vagy akár sütemények: gofri, palacsinta, piskóta is készíthető. Így a fermentált folyamaton átesett, kovászolt alapanyagból készült köretek, sütemények sem okoznak puffadást. De jótékony hatását megtapasztalhatják a különböző autoimmun betegségekben, illetve a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők mellett, a 2-es stádiumú cukorbetegek is. Maga a kovász alap elkészítésére nincs kifejezetten recept, hiszen őseink gasztronómiai kultúrájában maga az elkészítése is tájegységenként változó volt, illetve jellemzően örökölték a fiatalok a szüleiktől a kovász alapot, és nem maguk állították össze. Hosszú évek alatt azonban az előadónak sikerült előállítania, és megjegyezte, aki szívesen kipróbálná a kovászolt technikát, jelezze felé, és ingyen hozzájuthat a kovászhoz a Szent Márton Patikában.