2024. október. 18, péntek
Lukács napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
A ciklus utolsó képviselő-testületi ülése

 
 
2024-10-16 12:38:32 |
 
 
Szeptember 19-én tartották meg a ciklus utolsó képviselő-testületi ülését a városháza nagytermében. A 2019-ben alakult tizenegy fős testület előterjesztést tárgyalt az öt éves időszakra vonatkozó gazdasági program végrehajtásáról, pénzügyi helyzetéről, de ingatlanokkal kapcsolatos döntések is születtek.


 


 

Az ülés elején Muraközi István polgármester egy pályázat előkészítéséről tájékoztatta a jelenlévőket. A tervek szerint a Bihar Termálliget Gyógy- és Strandfürdő területén keletkező termálvíz hulladékhő hasznosítása történne meg, és öt önkormányzati intézmény fűtés-rásegítési rendszerét alakítanák ki.
 
Az önkormányzat idei első félévi gazdálkodásáról szóló előterjesztés tájékoztatója kapcsán Dézsi Ferencné úgy fogalmazott, a 2024 június 30-ig terjedő időszak egy kiegyensúlyozott gazdálkodást mutat. A pénzügyi irodavezető elmondta mind a bevételek, mind a kiadások az időarányos mértéknek megfelelőek. 
 
Dr. Zákány Zsolt képviselő a napirend kapcsán felhívta a figyelmet egy jelentős tételre, a szolidaritási hozzájárulásra, mely az első félévben az önkormányzat számára száz millió forint kiadást jelentett. 
Beszámolót olvashattak a képviselők az önkormányzat 2019-től 2024-ig terjedő időszakra vonatkozó gazdasági programjának végrehajtásáról. A 13 oldalas dokumentum részletesen bemutatja az eltelt öt évben elvégzett feladatokat és szolgáltatásokat, valamint fejlesztéseket. Muraközi István emlékeztetett, a gazdasági program a veszélyhelyzet alatt készült, akkor azt a testület nem tudta tárgyalni. A polgármester kiemelte, a program összeállítása során még nem számolt a város a néhány hónap után induló világjárvánnyal, a szomszédos országban kitörő háborúval, és az energiaválsággal, a teljesen megváltozó gazdasági környezettel.
 
A polgármester úgy fogalmazott, ennek ellenére a beszámoló egy olyan ciklus képét mutatja, ami miatt nem kell szégyenkezni. Kiemelte az elmúlt időszak fejlesztéseit, és azt, hogy az önként vállalt és kötelező feladatokat is el tudta látni az önkormányzat. Az eltelt öt évben 6 milliárd Ft-ot meghaladó összegben pályázott az önkormányzat, ennyi beruházás valósult meg a településen, mely jelentős fejlődést hozott.
 
A napirendet végül egy tartózkodás mellett fogadta el a testület. Külön előterjesztésben volt tájékoztató az önkormányzat 2019 és 2024 közötti pénzügyi helyzetéről. A beszámoló részletesen bemutatja évenkénti bontásban a bevételek, a kiadások alakulását, a megvalósult fejlesztéseket, beruházásokat. Utóbbiakkal kapcsolatban elhangzott, a város adóerő képessége mindent befolyásol, és ez folyamatosan emelkedett az elmúlt években. Az előterjesztést egybehangzó igennel fogadták el.
Egy Dózsa György úti ingatlan megvásárlásáról is döntés született, melyet a jövőben a Bihari Szociális Szolgáltató Központ hasznosítana.
 
Az Önkormányzat tulajdonában álló földterületek haszonbérleti díjai módosulnak a jövőben. Az elfogadott határozat szerint szántó esetében 120 000 Ft, míg legelő, kaszáló esetében 70 000 Ft lesz a hektáronkénti bérleti díj. Ez háromszoros bevételi növekedést fog jelenteni, mintegy 12 millió forintot.
 
Három települési részterület szabályozási elemeinek módosításáról is született határozat. Ezek, mint a napirend kapcsán elhangzott elvi döntések, melyek az ott megvalósuló későbbi fejlesztési lehetőségeket segítik. Az egyik terület a Bihar Termálliget Gyógy- és Strandfürdőt érinti, és egy szálláshely építését segítené. A volt Titász pálya mögötti ingatlanon a tulajdonos egy 24 lakásos társasházat szeretne létesíteni, amit bérbeadással hasznosítana. Ebben az esetben a beépítési magasságot növelnék meg, figyelembe véve a városrész adottságait, jelenlegi épületeit, és azt, hogy a környezethez illeszkedjen. A Herpály Vagyonkezelő Kft. korábbi székhelyét értékesíteni a jövőben, itt is a szabályozási terv módosulna a telek adottságait figyelembe véve.
 


 
Címkék:



 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS