Igazi, hamisítatlan bihari finomságokat, hurkát, kolbászt és persze a disznótorok elengedhetetlen fogását: a toroskáposztát vásárolhatták és kóstolhatták meg a hagyományos ízek kedvelői január 11-én a helyi piacon, mindamellett, hogy nyomon követhették azt is, hogyan is zajlott nagyszüleink idejében egy ízig-vérig bihari disznóvágás. Az immár második alkalommal megrendezett Bihari Disznótoros Vásárra reggel hat órától várták az érdeklődőket a szervezők.
A gasztronómiai élményekhez Suta Gergő saját gazdaságából származó sertését használták fel. A kis termelő elmondta, vállalkozásukban kiemelt figyelmet fordítanak az állatokra, amennyire csak lehetséges természetes takarmányon növekszenek a jószágok, és a levágásuk is a lehető legkímélőbb megoldással történik. A rendezvényt megelőző napon sem történt ez másként, amikor is a közel két mázsás állat előkészítése megkezdődött.
Bár a rendezvény a piac megszokott működését nem befolyásolta, annyiban azonban mégis rendhagyó volt, hogy Pércsi Dániel prímás is kilátogatott az eseményre, aki ezúttal is a magyar nótákból álló változatos repertoárjával igyekezett megalapozni hagyományos disznótorok egyedi hangulatát, illetve dalra fakasztani a résztvevőket.
A disznótornak kis hazánkban számtalan, gyakran tájegységenként változó hagyománya van.
Nagyszüleink a hideg idő beálltával, Disznóölő Szent András Napjától kezdődően egészen farsangig tartottak disznótorokat, melyek a hús hasznosításán túl jelentős közösségformáló szerepet is betöltöttek, emiatt az egyik legnépszerűbb eseménynek számított. Akárcsak ez a helyi kezdeményezés, melynek népszerűséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mind az elővételben, mind a helyszínen kínált kóstolójegyek maradéktalanul elfogytak.