2024. május. 11, szombat
Ferenc napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Elfogadták a város büdzséjét

 
 
2017-02-10 10:25:51 | Frissítve: 2017-02-13 14:36:28 | |
 
 
A következő három évre várható bevételeket és a fizetési kötelezettségeket számba vevő előterjesztés tárgyalásával kezdődött a február 9-i képviselő-testületi ülés.


 


 

„Az óvatos gyarapodás költségvetése”

Elfogadták a város büdzséjét

A következő három évre várható bevételeket és a fizetési kötelezettségeket számba vevő előterjesztés tárgyalásával kezdődött a február 9-i képviselő-testületi ülés.

 

Mint elhangzott - a gazdasági stabilitásáról szóló törvény ide vonatkozó bekezdésének megfelelve - az önkormányzat adott évi saját bevételeinek 50%-át egyik évben sem haladhatja meg a tárgyévi összes fizetési kötelezettsége. Dézsi Ferencné pénzügyi irodavezető a napirend kapcsán azt mondta, a táblázatban a Herpály-Team Kft. felé meglévő kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség szerepel egyedül, más adóssága nincs az önkormányzatnak. Ez egyébként kb. 6 %-a az említett bevételi határnak.

A második napirend a költségvetési rendelet tárgyalása volt. A tervezetet – a független könyvvizsgálói jelentést is megismerve - valamennyi bizottság elfogadásra javasolta. Dézsi Ferencné hangsúlyozta, a rendeletbe minden olyan javaslatot beépítettek, mely az intézmények vezetői vagy a képviselők részérők érkeztek. A rendelet tervezet szerint az önkormányzat költségvetési bevétele 1 925 366 898 Ft, kiadása 2 086 183 616 Ft, melynek különbözete a 160 816 718 Ft költségvetési egyenleg. A működési hiány 14 679 234 Ft, a felhalmozási pedig 146 137 484 Ft. A finanszírozási bevételek - melynek 72 millió Ft rendkívüli önkormányzati támogatás is része – ezt az összeget finanszírozzák.

Muraközi István az óvatos gyarapodás költségvetéseként jellemezte a 2017-es büdzsét. Úgy fogalmazott, számos olyan elem van benne, mely az elmúlt évben is saját erős fejlesztésként gazdagította a várost. Példaként említette a zöld pihenőpontokat, a képviselői alapot, az útfelújításokat. Hozzátette, hogy ebben az évben is lesz lehetőség minden körzetben 500 méter járda építésére. Az intézmények számára biztonságos és stabil gazdálkodást biztosít a költségvetés – mondta a polgármester, hozzátéve a béremeléseket és a garantált bérminimumot is be tudták tervezni. A városvezető az önkormányzat bevételeinek növekedését és egy az elmúlt év végén megszűnt jelentős mértékű költséget jelölt meg fontos alapként. Decemberben döntés született arról, hogy a korábban havonta fizetendő, az oktatási intézmények működtetéséhez adott 174 millió Ft-ot 2017-ben már nem kell biztosítani az állam felé, agy az már nem jelent kiadást. A bevételekről szólva elmondta, 2012-ben az önkormányzat adóbevételei nem érték el a 270 millió forintot. Az elmúlt években azonban emelkedtek az adóbevételek, 2015-ben az 500, 2016-ban a 600 milliót is meghaladták. Ez a két tétel, pedig jelentősnek mondható a kb. 2 milliárdos főösszegű költségvetésben, elegendő finanszírozást nyújtva – az állami források mellett - a kötelező és az önként vállalt feladatokhoz.

Az ülésen az önkormányzat fenntartásában működő intézmények vezetői is elmondták véleményüket, az előzetes egyeztetésekkel kialakított 2017-es költségvetésről.

Ulicsné Erdős Erzsébet a Közintézmények Szolgáltató Irodájának intézményvezetője kiemelte azt a konstruktív munkát, melynek eredményeként nyugodt körülmények között alakulhatott ki a stabil működést lehetővé tevő költségvetés. A KÖSZI tevékenysége okán a többi intézményben folyó gazdálkodási tevékenységre is rálátva úgy fogalmazott, az eddigiekben is és a jövőben is a takarékosságra törekednek. A zavartalan működéséhez a 2017 költségvetés biztosítja a megfelelő személyi és tárgyi feltételeket – mondta Gálné Tóth Klára a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője. Hozzátette: a garantált bérminimum 25%-os és a nevelő munkát segítő dolgozók egységes 10%-os béremelkedését örömmel fogadták. A személyi feltételek kapcsán azt mondta, minden csoportban két óvodapedagógus, a bölcsödében két kisgyermek nevelő dolgozik. Így garantálni tudják a magas színvonalú szakmai munkát.  A Berettyó Kulturális Központ vezetője a 2016-os esztendőt az elindulás és átalakulás évének nevezte. Kállai Irén elmondta, az idei év költségvetése lehetővé teszi a fejlesztéseket is, a központ három új státusza pedig a többletfeladat ellátásához szükséges. Szabóné Kovács Zsuzsa a Bihari Szociális Szolgáltató Központ vezetője az elmúlt évben kialakított két új telephely kapcsán az itt folyó szakmai programokat és tárgyi feltételek javítását emelte ki fejlesztési célként.

Gyula Ferencné hozzászólásában azt mondta, a képviselőknek korábban már volt lehetősége véleményeiket, javaslataikat bizottsági üléseken és egyéb fórumokon ismertetni vagy kérdéseiket feltenni. Az elkészült költségvetés, mint fogalmazott az intézményvezetők szerint is a stabilitásra épül és jó működési feltételeket biztosít.

Gál László üdvözölte, hogy a hivatalban dolgozó köztisztviselők bérei emelkednek és az szerepel is az idei büdzsében, valamint azt is hogy a fizető parkolás megszűnik a városban, melynek bevezetése véleménye szerint hiba volt. A képviselők végül - Gál László tartózkodása mellett - 9 igen szavazattal fogadták el a költségvetési rendeletet.

K.Zs.

 

 

 



 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS