2020. július. 12, vasárnap
Izabella napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Öt nemzet táncai a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaestjén

 
 
2019-08-30 10:07:11 | Frissítve: 2019-09-12 13:23:25 | |
 
 
Gálaesttel folytatódott a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál, amelyet az idén tíz éves Bajnóca Néptánc Egyesület szervezett.


 


 

Az előző években már három kontinensről, több mint egy tucat nemzet vett részt a fesztiválon, 2019-ben pedig Horvátország, Észak-Ciprus, Ukrajna, Tajvan és Olaszország képviselteti magát. A főszervező egyesület mellett Berettyóújfalu Város Önkormányzata valamint a Berettyó Kulturális Központ is társszervezői a fesztiválnak. A táncosok augusztus 17-én érkeztek városunkba és 18-án este teltház előtt, nagyszabású gálaesten mutatkoztak be a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. A gálaesten elsőként a Bajnóca Néptánc Egyesület tagjai ropták a táncot. A gálaest az UdrugaZdencina 1562 horvátországi egyesület fellépésével folytatódott. Az egyesületet 2011-ben hozták létre a népi örökség és a gazdag népviseletek megőrzésének céljából. A táncosok fesztiválokon, rendezvényeken rendszeresen bemutatják kultúrájukat, jártak már Olaszországban, Montenegróban és Portugáliában is. A gálán KlincaSela település hagyományaival ismertették meg a közönséget. Az Észak-ciprusiDegirmelik Kulturális és Művészeti Egyesülettel képviseltette magát. Az egyesületet 1985-ben alapították. Céljuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a néptánchagyományok megőrzésére és továbbadására. Így vallanak önmagukról: "A folklór a kultúránk bemutatásának egyik módja, amely életmódunk minden részletét tükrözi". A csoport számos nemzetközi fesztiválon vett már részt. Az Ukrajnából érkező Kyiv-Polit néptánc csoport egy 2017-ben újraalakult táncegyüttes,melynek tagjait az ukrán népzene és néptánc szeretete hozta össze. Ukrán hagyományon alapuló néptáncot, valamint jellegzetes helyi népviseleteket mutattak be a rendezvényen. A Kyiv-Polit repertoárja egyébként több mint 25 táncból áll. Különböző fesztiválokon Litvániában, Grúziában, Törökországban, Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban és Lettországban is jártak már. 
Az estet  a 2006-ban alapított tajvani ifjúsági együttes előadása koronázta meg. A fiatalok a tajvani folklór hagyományokat vittek színpadra. Az együttes rengeteg tajvani versenyeredménnyel büszkélkedhet. A csapat sok európai és amerikai folklórfesztiválon megfordult már. Az együttes a klasszikus kínai és tajvani népi táncok mellett szívesen készít folklór-ihletéstű modem koreográfiákat is. A gála végén a csoportok előadásait vastapssal jutalmazta a közönség.
 
 
 


 
Címkék: 
Kapcsolódó képgaléria:
 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás: 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

Eseménynaptár
ESEMÉNYNAPTÁR                                                                 

 <<   2020 július   >> 
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS