2024. április. 20, szombat
Konrád, Tivadar napja van.
 
Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek | Rólunk | Elérhetőségünk | Youtube csatornánk |
 
Egy nap Bihar múltjáról és a közös örökségünk továbbéléséről

 
 
2019-09-26 13:07:02 | |
 
 
A bihari térség tájházai, kiállítóhelyei és múzeumai mutatkoztak be szeptember 23-án a művelődési házban. A „Szomszédolás” címet viselő alkalomra – kortalanságából kifolyólag – nem csupán az óvodásokat, iskolásokat várták, hanem mindenkit, akit érdekel Bihar múltja és a közös örökségünk továbbélése.


 


 

Berettyóújfalu egyik fontos emléknapja szeptember 23-a, amikor az Erdélyre törő török seregekkel szembeszálló Kádár vitézre gondolunk vissza. A város arculatát meghatározó lovasszobor, az évszázadokon át fennmaradó mítosz és az abból született népballada szellemi örökségét viszi tovább a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület, akik idén új formáját választották a hagyományőrzésnek.
 
A nap programjában helyet kapott a Bihari Múzeumpedagógiai Évnyitó. A tizenegyedik alkalommal megrendezett eseményre a Berettyóújfalui Tankerületi Központ valamennyi iskolaigazgatóját, helyettesét, pedagógusát várták.
 
A múzeumpedagógiai évnyitón Bónácz János alpolgármester a muzeális intézmények, magángyűjtemények által nyújtott kínálatról és számos lehetőségről szólt.
Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ szakmai helyettese elmondta: tovább fejlődött és létszámban is emelkedett a múzeumpedagógiai foglalkozásokon résztvevők száma, hiszen mára már több mint négyezer fiatal kapcsolódott be – négy járásban – a programokba.
Az EFOP pályázat keretében kidolgozott mintaprojekteket és azok további hasznosulási lehetőségeit Bolyácz Róbert koordinátorhálózati csoportvezető ismertette.
A Kádár vitéz emléknap a főtéren folytatódott, ahol Berettyóújfalu Város Önkormányzata, a Berettyó Kulturális Központ, a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület – köztük Kádár István leszármazottja, Kádár Gyula –, illetve a Bakonszegi Vezértollak Íjász Egyesület képviselői helyezték el koszorúikat és virágaikat a mementót állító szobor tövébe.
Ezt követően – a művelődési ház színháztermében – a népzene és a néptánc segítségével idézték fel áldozatkész őseink korát helyi énekesek, zenészek, valamint csoportok közreműködésével.
 
 


 
Címkék:



 
Kapcsolódó képgaléria:




 
Megosztás:

Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz  

 
Hozzászólás:



 
 
Makk Kálmán Mozi                       

 
Bihari Hírlap
legfrissebb száma

Bihari Hírlap legfrissebb száma

HIRDETÉS1
 
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ                                               MÉDIAAJÁNLAT                                               JOGI NYILATKOZAT | TECHNIKAI AJÁNLÁS