Disznótornak adott otthont a Szász Tanya február 15-én. A paraszti háztartások egyik legnépszerűbb tradíciójának számító alkalomra mindenkit vártak, aki kedvet érzett egy kis hurka- és kolbásztöltéshez, hagymás vér, toroskáposzta, valamint tepertő elfogyasztásához. Az ízletes ételek mellől nem hiányozhatott az ilyenkor szokásos forralt bor, tea és egy-egy kupica pálinka sem.
Amíg az üstben a tepertő készült, már javában zajlott a disznó feldolgozása is.
A toroskáposzta az ízesítéstől lesz igazán jó, de az is fontos, milyen káposztát használunk az elkészítéshez. Amíg a hentes a húsokat készítette elő a toroskáposztához, addig bent, a kemence által felfűtött helyiségben isteni kenyérlángos és hagymás vér várta a vendégeket.
A konyhába is benéztünk. A közeg és a nagyszerű illatok azt az érzést keltették, mintha nagyszüleink konyhájában lennénk. A toroskáposzta mellett éppen a Szász Pista-féle legfinomabb orjaleves készült hatvan főre.
Megtudtuk a húsleves főzés alapszabályait, de a titokra nem derült fény.
A családias légkörű disznóvágást a remek orjaleves, valamint a kifogástalan toroskáposzta elfogyasztása mellett a beszélgetések és a hangos nevetések tették még hangulatosabbá.